> Advies > Bijzondere situaties > Alleenstaande ouders en online dating

Bijzondere situaties

Alleenstaande ouders en online dating

Een nieuwe relatie bloeit op als twee mensen elkaar hebben gevonden en verliefd op elkaar worden. Simpel toch? Maar wat gebeurt er als tenminste een van hen al een kind heeft?

Online dating en alleenstaande ouders

Op zoek naar een vervanger?
Veel single ouders zijn niet zeker over hoe zij zichzelf moeten omschrijven in hun online dating profiel. Ze denken dat zij andere singles zullen afschrikken door te verwijzen naar hun situatie. Natuurlijk, een beetje discretie kan geen kwaad. “Vier kinderen en twee honden zoeken NU een vader!” is misschien te direct, net zoals, “Mijn vrouw is ervandoor gegaan, dus ik heb een nieuwe moeder nodig voor de drieling.”

En denk goed na, zoek jij nou een nieuwe vader of moeder voor de kinderen of een partner voor jezelf? Want uiteindelijk willen de meeste mensen een partner die de situatie accepteert waar zij in zitten, en niet iemand die alle verantwoordelijkheden gaat overnemen.

Wat vertel ik de kinderen?
Het is ook erg belangrijk om je kinderen te vertellen over de situatie en om ze klaar te stomen voor een eventuele grote verandering in de familie. Met oudere kinderen kan het een goed idee zijn ze een beetje te betrekken bij het proces van een nieuwe partner zoeken. Vaak vinden zij het wel fijn om te weten dat je weer klaar bent voor een serieuze relatie. Dit vermindert de kans op een conflict en een gevoel van jaloezie.

Wat jongere kinderen betreft: Het risico is groot dat zij iets zullen zeggen in de trant van “maar ik heb al een mama/papa. Ik heb er niet nog een nodig!” Jonge kinderen hebben de neiging om veranderingen in hun wereld te zien als iets bedreigends. Ze zullen bijvoorbeeld bang zijn dat ze minder aandacht krijgen.

Probeer het idee van een nieuwe relatie met een andere partner niet te ‘verkopen’ en verwacht niet dat jouw kind staat te popelen. Jij moet duidelijk maken hoe belangrijk jouw kind voor jou blijft, dat jij altijd evenveel van jouw kind blijft houden en nog steeds veel tijd met hem/haar zal doorbrengen.

En nu verder?
Dus, wanneer zou jij jouw nieuwe liefde kunnen voorstellen aan jouw kinderen? Dit kan wanneer je aanvoelt dat een langdurige relatie een zeer reeële optie is. Als je nieuwe vriend of vriendin niet heel erg geinteresseerd lijkt om je kinderen op het moment beter te leren kennen, doe niet te gehaast. Geef hem of haar ook de tijd om te wennen aan de situatie. Experts adviseren om een ontmoeting te plaatsen op neutraal terrein, zoals bij een winkelcentrum of museum, zodat niemand zich een indringer voelt. Als je vriend of vriendin niet meteen een klik heeft met je kind, maak dan duidelijk dat het voor jou belangrijk is dat hij/zij het wel op zijn minst probeert. En kinderen komen er langzaamaan zelf achter dat blije ouders veel prettiger zijn om mee te leven.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)