> Advies > Bijzondere situaties > Dating advies: mijn nieuwe lief heeft al kids!

Bijzondere situaties

Dating advies: mijn nieuwe lief heeft al kids!

Iedereen heeft wel een idee van een normaal en perfect gezin, maar soms loopt het net even wat anders. Stel je hebt al een kind uit een eerdere relatie, of je nieuwe vlam heeft al kinderen. Wat nu?! Lees hier enkele tips over deze delicate dating situatie.

Na de eerste ontmoeting

Het kost wat tijd en een flinke dosis sensitiviteit voordat twee families samen kunnen smelten. Ook je kinderen introduceren aan je nieuwe liefde vergt wat tijd. Zorg dat je er in elk geval zeker van bent dat deze nieuwe relatie kans van slagen heeft. Door zeker te weten dat de relatie stabiel is, kan jij eerlijk zijn tegenover jouw kinderen. Vooral vrouwen zijn nerveus en voelen zich snel schuldig in een nieuwe relatie, omdat zij niet meer 24/7 aandacht aan de kids kunnen besteden. Maar ook vrouwen met kinderen hebben recht op een liefdesleven en de kinderen zullen ervan kunnen profiteren om op te groeien in een gelukkig en stabiel gezin.

De kids
Om te beginnen, is het zeker belangrijk om op te letten hoe kinderen reageren. De meesten zullen eerder jaloers en angstig zijn voor jouw nieuwe partner omdat zij ook bang zijn om hun vader of moeder te ‘verliezen’ aan iemand anders. Het is dan ook belangrijk om dit uitgebreid met hen te bespreken. Leg uit dat een volwassen persoon een partner nodig heeft om een compleet leven te hebben. Probeer tegelijkertijd ook duidelijk te maken aan je kind dat je nog steeds evenveel van hem/haar houdt en dit nooit zal veranderen. Dit klinkt misschien basaal, maar ach, better safe than sorry, niet?

Blijf de kinderen aandacht geven en probeer je kinderen te begrijpen in deze situatie. Blijf ze knuffelen, zelfs als jouw partner er ook is. Maar geef jouw partner ook de tijd om te wennen aan de situatie. Het is niet altijd vanzelfsprekend en makkelijk. Laat alles rustig bezinken bij beide partijen en spendeer veel tijd met elkaar.

De ouders
Maar bekijk het ook van je partner’s kant: soms heeft de nieuwe stiefmoeder of stiefvader moeite met de kinderen. Zij hebben geen gedeeld verleden en het feit dat er (waarschijnlijk) nog een biologische moeder of vader in de picture is, maakt het niet makkelijk. En ze zullen misschien nooit van de kinderen houden alsof het eigen kinderen zijn. Geldt trouwens ook voor jou natuurlijk: Probeer als stiefvader of stiefmoeder niet altijd beter te zijn dan de biologische vader of moeder. Accepteer de rol van de biologische ouder.

Als beide partijen kinderen in een nieuwe relatie brengen, kan dit de situatie nog delicater maken. Want nu moeten ze ineens aan een nieuwe ouder én kinderen wennen. Kinderen van een samengesteld gezin groeien meestal op met een grotere emtionele intelligentie en zijn meestal beter in het maken van redelijke compromissen, juist vanwege de ervaring met deze situatie.

Het kan jaren duren voordat het werkt maar als de relatie tussen de volwassenen gewoon goed en stabiel is en er begrip is voor elkaars situatie, dan kan het resultaat zeer positief zijn.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)