> Advies > Bijzondere situaties > Even alleen zijn in een relatie is ook goed

Bijzondere situaties

Even alleen zijn in een relatie is ook goed

Een hechte relatie krijgt u door net af en toe niet alles samen te doen. Sterker nog, het blijkt dat als u met een relatie begint vanuit het principe dat u alles moet delen, alles moet zeggen en zo veel mogelijk tijd met elkaar moet doorbrengen, dat dit net zal leiden tot een breuk. Alleen kunnen zijn is essentieel in een goede relatie. De ander mag niet uw opvulsel zijn van uw tijd.

Verliefdheid is een kunst

Filosoof Mark Vernon verwoordde het als volgt: “De huidige maatschappij maakt dat mensen gewend zijn geraakt aan constante afleiding, dus raken we in paniek wanneer we alleen zijn. Dit is echter een belangrijk aspect van het leven. Als je niet van jezelf houdt, zul je niet goed kunnen zijn voor je dierbaren.”

Nu worden alleen zijn en eenzaam zijn vaak met elkaar verward. U kunt het eerste best als een feit beschouwen, het tweede als een emotie. Daarom kunt u zich eenzaam voelen, ook al bent u niet alleen (maar in een groep mensen) en kunt u zich niet eenzaam voelen, ook al bent u alleen.


De meeste mensen zijn heel wat uren van de dag bezig met hun relaties met andere. We bellen, sms’en, facebooken, twitteren. Alleen zijn het vaak erg oppervlakkige contacten, contacten die nooit diep genoeg gaan maar waar wel veel tijd in gestoken wordt, waar veel tijd mee opgevuld wordt. Beter zouden we af en toe die alleen momenten eens niet opvullen met dit soort van contacten maar gewoon alleen zijn en gewoon onszelf als gezelschap zien. Om eens te reflecteren, na te denken, te kijken waar we mee bezig zijn, waar we staan, waar we naartoe willen. Het helpt om gedachten te ordenen en conclusies te trekken of om emoties eens de vrije loop te laten. Daar hebben de meeste nu net schrik voor. Het idee van wat men zal voelen en denken wanneer men alleen is, schrikt velen af. Maar emoties negeren werkt maar voor een bepaalde tijd, ze komen altijd een keer naar boven.


Ook in een relatie moet u de kans krijgen om deze alleen momenten te beleven, om even –zonder het te delen aan de ander- eerst eens alles alleen te overdenken, te beleven en te verwerken.


Te veel is trop en trop is te veel, dat klopt. U heeft relaties nodig. Wanneer u zich isoleert –of u als koppel isoleert- sluit u uzelf af en mag u ook geen steun meer verwachten van vrienden of familie wanneer de tijden minder goed zijn. Mensen willen immers ook de leuke tijden met u delen en op de hoogte gehouden worden waar u mee bezig bent om het plotse verdriet of de pijn van de slechte tijden juist te kunnen inschatten. De meest gelukkige tijden zijn trouwens die u deelt met anderen.
 

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)