> Advies > Bijzondere situaties > Samen of apart slapen?

Bijzondere situaties

Samen of apart slapen?

Samen lepeltje lepeltje in slaap vallen en in dezelfde innige verstrengeling wakker worden. Heerlijk. Of dat is toch wat ons in veel films en verhalen wordt voorgehouden dat de norm zou moeten zijn. De ochtendgeur uit je mond, het zweet, het woelen en draaien, het gesnurkt, geknars of gepuf, het feit dat je partner minstens een keer naar het toilet moet ’s nachts, dat lijkt toch niet zo romantisch.

Samen of apart slapen?

De slaapkamer- en vooral het bed- blijft toch een andere symbolische waarde hebben dan de overige vertrekken in je huis. Het is de kamer met het hoogste privacy-gehalte, de kamer waarvan je weet als kind dat je beter eerst even klopt voor je binnenkomt. De slaapkamer blijft voor veel koppels de plaats waar ruzies worden bijgelegd, waar nog even wordt nagepraat over de dag, waar moeilijke thema’s worden bovengehaald en... waar de liefde geconsumeerd wordt.

Meer en meer mensen beginnen een SAT- relatie (Sleeping apart Together). Een doodsteek voor je relatie? Nee, zeggen onderzoekers en zeker niet op oudere leeftijd! Want rusteloze benen, vaker ’s nachts moeten opstaan en slaapproblemen zijn veel voorkomende kwaaltjes bij het ouder worden. An van Gastel van de Slaapkliniek van Antwerpen zegt het volgende hierover: 'Iedereen is verschillend en elke persoon heeft een ander slaapritme en een andere lichaamsklok. Als je jong bent, kan je je gemakkelijker aanpassen aan het ritme van je partner, ten eerste omdat je nog niet zoveel slaapschuld hebt opgebouwd en ten tweede omdat je lichaam nog fit en gezond is en je sneller recupereert van te weinig slaap. Maar als je ouder wordt, moet je meer rekening houden met je lichaam. Het is belangrijk om te aanvaarden dat een goede slaap onmisbaar is om je goed in je vel te voelen en om te kunnen genieten van het leven.'

En de seks dan? Voor de meeste stellen gebeurt het seksuele in hun relatie nog steeds in bed. Wanneer je beslist als koppel om apart te gaan slapen, valt de vanzelfsprekendheid weg. Je zin wordt niet meer zomaar opgewekt omdat je een warm lichaam tegen je aanvoelt. Dat stukje valt weg. Toch hebben onderzoekers gemerkt dat er plaats is voor een andere dimensie. Koppels in een SAT-relatie stellen vast dat ze elkaar sneller fysiek gaan missen en bewuster gaan verlangen naar intimiteit en seksualiteit. Seks wordt dan een bewuste keuze en dat kan een hele positieve invloed hebben op je relatie. Seks is geen vanzelfsprekend slaapmutsje meer. Het wordt opnieuw spannend: mijn kamer of zijn kamer vanavond?

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)