> Advies > Bijzondere situaties > Jaloezie, wat nu?

Bijzondere situaties

Jaloezie, wat nu?

Jaloezie kan veel kapot maken, maar kan ook net een beetje de peper zijn die sommige koppels missen. Zoals bij veel, geldt ook in dit thema: te veel is trop en trop is te veel.

Jaloezie

Een beetje jaloers zijn kan geen kwaad, het wil soms zelf zeggen dat u betrokkenheid laat zien. Wanneer jaloezie helemaal afwezig is in een relatie, kan er eigenlijk niet meer kan gesproken worden van een relatie. Maar wat is dan gezonde jaloezie? Wat is de jaloersheid waarmee u aan uw partner laat zien dat u om hem geeft? Want jaloezie komt toch naar boven omdat u toch heel even, voor een milliseconde, schrik had om hem/haar te verliezen. Uiteraard wanneer u door uw partner constant gecontroleerd wordt of u uzelf de hele tijd ergert aan die jaloezie en het helemaal niet meer schattig vindt, dan kunnen we spreken van te. En te jaloers is uiteraard nooit goed. Het gevoel zelf lijkt op een mengeling van vooral angst (om iemand te verliezen) boosheid (dat het ander het durft om aandacht te besteden aan iemand anders) gecombineerd met onmacht, achterdocht of lage zelfwaarde. Klinkt niet goed. Jaloezie kan men ook zien als de waakvlam van een relatie: ze zorgt ervoor dat een relatie niet vanzelfsprekend is.

Wat als u zelf erg jaloers bent?

Wanneer u zelf weet dat u erg jaloers bent, weet u hoe moeilijk het is. Het beseffen is één, maar het onder controle houden, dat is nog iets anders, zeker wanneer in het verleden uw vertrouwen al eens ooit geschaad is geweest. Wanneer u het beseft dat u nogal jaloers bent, zou u als eerste reactie op die jaloezie uzelf moeten afvragen of uw gevoel terecht is. Staat mijn partner nu echt te flirten of knoopt die gewoon een gesprek aan? Als tweede reactie moet u uzelf bedenken dat deze jaloezie uw probleem is en niet het probleem van uw partner. Geef dus gewoon toe aan uw partner dat u diegene bent die een probleem heeft en jaloers is. Hij/zij zal toch merken dat er iets aan de hand is. Bedenk als derde punt dat jaloezie en liefde samen gaan. Heel wat mensen willen die jaloersheid helemaal weg. Dat kan, maar dan kunt u beter geen relaties meer aanknopen.

Wat u zeker niet moet doen als u zelf erg jaloers bent.

Controleer niets. Geen mail, geen smsjes, geen telefoon, geen gps, geen facebook, geen history, niets. U zult altijd wel iets vinden dat voor u verdacht genoeg is om uw gevoelens van jaloezie op los te laten gaan. Het enige wat er gaat gebeuren is dat u van alles gaat veronderstellen. Dat gaat uw partner merken en die gaat daarop reageren, waardoor u alleen maar bevestiging krijgt over uw twijfels.

Uw partner heeft een eigen leven, los van u. Helemaal versmelten en symbiotisch door het leven gaan, kan niet. Kent u de parabel van het zand niet? Als u zand wilt vasthouden moet u uw hand niet samen knijpen, dan glijdt het weg tussen uw kneukels. U moet uw hand niet openhouden, want dan neemt de wind het mee. Wilt u zand kunnen vasthouden, hou het dan in een kommetje, zodat het kan rusten. Een partner die voelt dat u te dicht op zijn/ haar vel zit, gaat dingen verzwijgen, gaat meer en meer afstand nemen. En u gaat natuurlijk nog harder knijpen en zo gaat iets moois helemaal kapot. Een partner die u helemaal vrij laat, gaat niet het gevoel hebben dat u betrokken bent. Een partner die vrijheid krijgt, en ook uw geborgenheid voelt, die rust bij u. Wraak nemen is het laatste wat u mag doen. Denken dat door zelf te flirten u uw partner nu eens kan laten voelen hoe erg het is voor u en hoe moeilijk het is om met jaloezie om te gaan, is echt foute boel. Zorg dat u zelf ook niet te afhankelijk bent van uw partner en blijf zelf contacten onderhouden met uw vrienden, los van hem/haar. Dat geeft u wat meer eigenwaarde.

Wat als uw partner jaloers is?

De eerste vraag die u uzelf kunt stellen is of u een aandeel hebt in de jaloezie van uw partner. Heeft u misschien toch wel wat geflirt of zijn er toch wel telefoongesprekken of sms-verkeer dat voor foute interpretatie vatbaar is. Het is gemeen om uw partner opzettelijk jaloers te maken en toont alleen maar hoe onzeker u zelf bent en dat u uit bent op een bevestiging van zijn/haar liefde voor u. Partners van jaloerse mensen trappen vaak in dezelfde val. Ze gaan dingen verbergen of verzwijgen omdat ze geen zin hebben in een jaloerse reactie. Met alle gevolgen van dien natuurlijk. Vaak leidt dit tot nog meer achterdocht en nog meer gecontroleer. U gaat dus best niet mee in de ondervraging waaraan uw partner je onderwerpt. Wanneer u merkt dat die begint, antwoordt u dat u hier niet aan mee doet. Dat u van hem/haar houdt, maar dat niet gaat bewijzen door honderd vragen te beantwoorden die gestoeld zijn op een veronderstelling, een vage hypothese, ongerustheid en een klein feit. Maak uw partner duidelijk dat de jaloezie niet altijd veroorzaakt wordt door u, maar dat het iets is waar uw partner zelf me aan de slag kan? Ga alleszins niet in strijd met uw partner hierover. Vertel uw partner dat u van hem/haar houdt, dat u wilt luisteren naar zijn/ haar ongerustheid en wil proberen een compromis te vinden.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)