> Advies > Bijzondere situaties > Leeftijdsverschil in uw relatie

Bijzondere situaties

Leeftijdsverschil in uw relatie

Op elk potje past een dekseltje. Dat klopt. En u heeft zelf in de loop van uw leven al gemerkt dat het wel eens zou kunnen zijn dat er meerdere dekseltjes zouden kunnen passen. Als u door een scheiding of overlijden van uw partner alleen komt te staan is het zeker niet makkelijk. Maar eens de breuk en/of het verdriet te boven gaat u op zoek naar iemand nieuw. Opnieuw verliefd worden is fantastisch, terug een band voelen en weten dat u niet alleen bent; maar wat als uw partner heel wat jonger of ouder is? Lukken relaties waar het leeftijdsverschil groter is dan de magische zeven?

Leeftijdsverschil

Het algemene antwoord is ‘JA, maar…’ Gelukkig stelt de ‘maar’ niet veel voor wanneer u als koppel erg goed weet waarom u voor elkaar kiest. Communiceren blijft het devies, niet alleen naar elkaar maar ook naar de buitenwereld. Want die buitenwereld, uw netwerk is vaak het eerste waar u tegenop moet boksen.

Sociale druk

De sociale druk waar u mee te maken krijgt als koppel kan enorm zijn en mag u zeker in uw prille verliefdheid niet naast u neerleggen. Een oudere vrouw en een beduidend jongere man worden vaak scheef bekeken. Dat heeft vooral te maken met het klassieke rollenpatroon waar veel mensen zich nog steeds aan meten. Vroeger hadden vrouwen vooral een oudere man of iemand van dezelfde leeftijd aan hun zijde. Een man bood immers financiële zekerheid. Tegenwoordig kunnen vrouwen eenvoudig op eigen benen staan. De redenen om een relatie te starten zijn inmiddels anders, zoals gedeelde interesses en hetzelfde gevoel voor humor.

Jong en oud

Vrouwen met een jongere man ervaren dit gegeven alleen als positief. Ze verzorgen zich meer, kleden zich jonger, sporten meer, voelen zich aantrekkelijker dan vrouwen van hun leeftijd met een leeftijdsgenoot. Dat maakt dat ze zich beter in hun vel voelen en meer tevreden zijn over hun leven. Wat we meer als normaal beschouwen is een oudere man en een jongere vrouw. Wanneer het leeftijdsverschil echter te groot wordt, denkt de goegemeente wel al snel aan ‘golddiggers’. Jonge vrouwen die een oudere man nemen om financieel gerust te zijn en mannen die het leuk vinden om zo een jonge vrouw naast zich te hebben. Die jongere vrouwen hebben nog meer energie, zijn spontaner, levendiger, onschuldiger. Eigenschappen waarvan de mannen het gevoel hebben dat zij die met het verstrijken van de jaren zijn verloren. Jongere vrouwen vinden vaak geborgenheid bij oudere mannen. Een oudere partner biedt dan meer emotionele veiligheid, waardoor de vrouw zich zekerder voelt in de relatie.

Kinderen?

Maar speelt leeftijd echt een rol? Ja, als het gaat om kinderwens. De jongere partner wil nog kinderen en de oudere wil of kan niet meer. Dat zorgt voor discussie. Verder zien we soms een breekpunt wanneer het gaat om energie of ondernemingslust: de jongere partner wil nog samen uit gaan, wil nog nieuwe dingen samen ondernemen en de oudere partner haakt af omdat die (fysiek of psychisch) niet meer kan bijvoorbeeld.

Bij liefde met de grote L vinden twee mensen elkaar in gedeelde interesses, in een zelfde kijk op het leven, in waarden en normen, in humor, in hun manier van met problemen omgaan. Leeftijd is dan van geen belang.

Wat wel van belang is, is de levensfase waar u inzit en hoe u naar de wereld, een relatie en uzelf kijkt. Het is belangrijk om dezelfde verwachtingen te hebben en elkaar daar in te vinden.

Zo kan leeftijdsverschil tussen een vroege twintiger en midden dertiger van veel meer belang zijn dan tussen een veertiger en midden vijftiger. De twintiger moet nog bezig zijn met de studiekeuze en op kot gaan terwijl de dertiger liever samen een huis wil kopen om zich te settelen.

Leeftijd is dus op zich geen probleem, de levensfase wel. En het allerbelangrijkste is uiteraard dat jullie blijven praten!

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)