> Advies > Bijzondere situaties > Bijzondere situaties

Bijzondere situaties

Uw kinderen kunnen een grote invloed hebben op een nieuwe relatie. Welke problemen komt een nieuw samengesteld gezin tegen, of überhaupt bij een nieuwe relatie? Lees hier het advies van Single Coach Mieke

nieuw samengesteld

Beste Mieke,

Ik ben 55 en anderhalf jaar weduwe. Mijn man overleed aan kanker. Een vriend wiens vrouw aan dezelfde ziekte overleed, is geïnteresseerd in een relatie. We spreken nu al geregeld af als vrienden. Toen mijn kinderen vermoedden dat er misschien wel meer aan de hand is, reageerden ze heel negatief en zelfs jaloers. Ze vinden dat ik overhaast te werk ga en ze begrijpen niet dat ik nu al opensta voor iets nieuws. Hoe pak ik dit aan? Natuurlijk weet ik zelf niet of het iets kan worden, maar ik wil deze relatie wel een kans geven. De negatieve reactie van mijn kinderen, zet druk. Ik ben bang dat ik daardoor dichtklap en dat het dan mislukt. Hoe creëer ik ademruimte voor mijzelf, mijn nieuwe vriend én mijn kinderen? Groetjes Chris

Goed dat je eerst even bij de dingen stilstaat vooraleer je je in volle verliefdheid in deze relatie werpt. Wel jammer dat je kinderen zo negatief reageren, maar ook normaal.

Een van de stereotypes die gezegd wordt over nieuw samengestelde gezinnen zijn namelijk niet uit de lucht gegrepen: ‘ kinderen houden ouders samen in een kerngezin, kinderen drijven ouders uit elkaar in een nieuw samengesteld gezin’. Je kinderen geven duidelijk aan dat ze die nieuwe partner niet zien zitten. Hiermee uiten ze hun gevoelen van onzekerheid, verwarring en onrust en hun angst hun ouder kwijt te raken aan deze nieuwe partner. Daarbij kunnen kinderen er moeite mee hebben hun ouder plotseling samen te zien met iemand die zij eigenlijk nog amper kennen, maar wel belangrijk is voor hun ouder.

Daarom is het volgens de meeste theorieën verstandig om de kinderen in het begin van een relatie niet te betrekken. In de eerste fase van verliefdheid is er nog geen enkele zekerheid welke kant het zal opgaan met de relatie en moeten de partners elkaar eerst goed leren kennen. Wanneer kinderen te snel worden voorgesteld aan een nieuwe partner, kan het dat de kinderen een relatie opbouwen met iemand die ze na een aantal maanden weer 'verliezen' omdat de relatie niet stand blijkt te houden.

Maar ook wanneer de relatie stabiel blijkt te zijn en de partners elkaar goed hebben leren kennen, is het verstandig om het contact tussen de kinderen en je nieuwe partner rustig op te bouwen. Hij moet langzaamaan in het gezin geïntroduceerd worden. Blijkbaar is dat bij jou niet echt nodig, omdat ze hem al kennen. Vertel gewoon af en toe wat je samen met hem gedaan hebt en hoe leuk dat was. Leg hen uit wat jullie aan elkaar hebben, dat jullie verdriet om jullie verloren partner jullie ook gedeeltelijk verbindt. Zo horen je kinderen dat je hun papa zeker niet vergeten bent.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)