> Advies > Van de single coach > Is zoenen nog belangrijk in een relatie?

Van de single coach

De verbiddelijke en onverbiddelijke zoener

Kussen, zoenen, tongdraaien, betonmolen spelen, lebberen, muilen, lipknabbelen, aflebberen, French kissing, speeksel uitwisselen, speeksellepelen, tongworstelen,… alternatieve woorden genoeg in voorraad om het over zoenen te hebben. Komen we plots tot de vraag of zoenen eigenlijk belangrijk in een relatie. Ik zeg ja!

Dating tips van Single Coach Mieke

Nochtans blijkt uit heel wat onderzoek dat koppels in een langdurige relatie nog maar nauwelijks passioneel kussen. Wat jammer is en soms een vaag teken aan de wand. Soms, want op zich hoeft niet kussen, of weinig kussen, geen teken te zijn dat er iets grondig fout zit in een relatie. Niet iedereen houdt van uitgebreid zoenen, al zeker niet wanneer er geen seksuele connectie is, en al helemaal niet in het openbaar. Ze vinden het te kinderachtig, zien de meerwaarde niet van zoenen als er toch geen seks volgt, willen niemand voor de borst stuiten, zijn te druk bezig, denken aan het feit dat ze hun tanden nog niet gepoetst hebben of net een gerecht met knoflook hebben gegeten.

En dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je maar alle twee tevreden bent over de manier waarop er gekust wordt en hoe vaak er gekust wordt. Uiteraard speelt leeftijd ook een rol. Tieners kussen veel meer en veel langer, omdat het –zeker in het begin- vaak ook het enige is dat ze doen. Singles die na een langere relatie terug op de datingmarkt raken, weten dat een passionele kus al vaak een voorteken is dat er meer gaat volgen. Dat geeft die extra lange kus toch net iets meer betekenis.

Zoenen is en blijft een van de meest intieme dingen die mensen doen. Die eerste kus, dat is vaak waar een relatie mee begint. En daar staat geen leeftijd op. En dat die belangrijk is, daar zijn singles het maar al te vaak over eens. Als die eerste kus niet helemaal goed aanvoelde, is het voor velen een afknapper. En menige singles staken na een slechte kus, de afspraakjes met de date.

Maar ook in een langere relatie blijft zoenen belangrijk. En dan niet alleen de passionele kussen. Die uitgebreide lebbermomenten, tongzoenen of speekseluitwisselingen, worden na een tijd het vaste onderdeel van het seksuele voorspel. Door dit soort van kussen geven partners aan elkaar een teken dat ze wel zin hebben om te vrijen. En op zich is daar niets mis mee. Al is het jammer dat sommigen daar een te lineair verband zien. Er is niets mis met je partner uitgebreid en passioneel te kussen en dan gewoon verder je aardappelen te schillen of je mails te beantwoorden. Communicatie blijft een belangrijk onderdeel van een relatie en zo ook over kussen. Niets mis met tegen je partner te zeggen dat je zin hebt om te kussen, maar geen zin hebt om daar een ‘tussen de lakens’ moment aan vast te breien. Al kan het een al snel tot het andere leiden, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Want de tijd nemen om je partner eens uitgebreid te kussen, dat levert op! Uit hersenonderzoek blijkt dat onze hersenen ontploffen van genot als we iemand passioneel en uitgebreid kussen. Testosteron, serotonine, oxytocine en dopamine zijn de stoffen die vrij gegeven worden door ons limbisch systeem wanneer we iemand voluit gaan kussen. Wat testosteron doet, dat weten we ondertussen al, we krijgen zin.Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.
Oxytocine lijkt een belangrijke rol te spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. We noemen het niet voor niets het knuffelhormoon. En serotonine heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, emotie, eetlust en…seks. Een hele bom dus die ontploft in je hoofd wanneer je passioneel aan het zoenen bent. Daarom is passioneel zoenen is niet voor niets een middel om de weg vrij te maken naar een goede vrijpartij.

Het zorgt ervoor dat we van ‘koud’ naar ‘warm ‘ kunnen gaan. Let me explane… Heel wat singles, en zeker die van vijfendertig en ouder zijn groot geworden met het idee: ‘Als ik geen zin heb, dan moet/mag ik niet vrijen’. Dat is een van de grootse misverstanden die er bestaan. Uiteraard moet je niet aan een vrijpartij beginnen als je absoluut geen zin hebt. Maar er is een verschil tussen ‘walging/tegenzin’, ‘eigenlijk geen goesting/ben er niet mee bezig’, ‘nog geen zin’ en ‘laat maar komen’. Alleen in het eerste geval, kan je best nee zeggen. In het laatste geval hoeft er niets gevraagd te worden, dan is de persoon vaak zelf vragende partij. Maar in de twee andere gevallen, kan je maar beter aan het kussen raken. Onderzoek wijst uit dat beginnen zoenen in die twee opties je al snel kan ontdooien en kan zorgen voor een onverwacht leuk moment!

Zoenen in een langdurige relatie blijft belangrijk. En dan niet alleen de passionele kussen. Je hebt ook de standaardkussen die essentieel blijven. Zo is er de afscheidskus al de partner van huis vertrekt en de verwelkomingskus al die weer thuiskomt, of de slaapwel- en goedemorgenzoen. Het lijken bijna standaardkussen, zoenen waar je niet over nadenkt, maar ze zijn essentieel. Ze zijn een soort van barometer voor je relatie. Wanneer je ondanks je zagende collega aan de telefoon, je aandacht vragend kind en je in honder lopend ochtendritueel toch nog heel even de tijd neemt om je partner te zoenen vooraleer hij/zij naar het werk vertrekt, is dat essentieel. Het is een soort van teken dat je ondanks alles nog even aandacht aan elkaar geeft, hoe kort dan ook.

Niet mee stoppen, want wie weet wordt die ochtendzoen wel net iets langer dan gedacht en weten jullie allebei, dat er die avond meer gaat volgen!


 

 

test

Over de auteur

Mieke Mievis is in 1998 afgestudeerd als seksuologe aan de KU Leuven. Daarna heeft zij haar postgraduaat in systeemtherapie gevolgd van 1998-2001 om als relatie en sekstherapeut aan de slag te kunnen. Zij startte haar eigen praktijk op in Ternat en heeft inmiddels ook een praktijk in Haacht lopen. Naast haar werkzaamheden als relatietherapeute bij Parship werkt ze voor de Vlaamse Overheid, waar ze dossierbehandelaar is rond het thema seksuele gezondheid. Dat thema behandelt ze ook vaak in de media. Zo heeft ze twee jaar een rubriek (lekkere lijven) gehad op de vroegere radiozender Donna, werkte ze mee aan het maandblad Milo en werd ze in een aantal radio- en televisieprogramma's gevraagd om haar expertise. Tegenwoordig heeft ze een vaste rubriek in de weekendbijlage de NINA en geeft ze geregeld lezingen over lichaamstaal, een thema waar ze in ' de zomer van 2007' mee op het scherm te zien was. Je kan haar ook nalezen in drie boeken: het lekkere Lijvenboek 1 en 2 en dit jaar verscheen 'Natuurlijk over Seks'. Sinds jaar en dag staat Mieke ook met artikelen de leden van Parship bij.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)