> Advies > Van een date naar een relatie > Nieuwe partner voor alleenstaande ouder

Van een date naar een relatie

Nieuwe partner voor alleenstaande ouder

Een alleenstaande ouder heeft het niet makkelijk: de wonden likken na de scheiding. Ook de verantwoordelijkheid die hoog ligt, werk moet vaak opnieuw geregeld worden en de eenzaamheid in de week dat je kinderen er niet zijn, is groot voor velen.

Nieuwe partner voor alleenstaande ouder

Tijd is de sleutel

Na een tijd willen de meeste wel opnieuw een partner tegenkomen. Maar wat als je merkt dat je kinderen die partner niet respecteren? Of wat als jij al single verliefd wordt op een partner met kinderen en merkt dat die je niet accepteren? De vraag is of het gaat om respecteren of accepteren. Het belangrijkste dat je nodig hebt in een nieuw samengesteld gezin, is tijd.

Jullie moeten elkaar de tijd geven om elkaar te leren kennen. Doe in het begin dingen samen, maar vermijd dat je constant aanwezig bent. Het is niet de bedoeling dat jij als nieuwe partner de 'suikertante of nonkel' gaat spelen en hen meesleurt naar alle pretparken. Net door mee te stappen in het dagelijkse leven, zal iedereen makkelijker aan elkaar wennen. Laat de kinderen vooral voelen dat je parner niet de plaats van hun mama of papa wil innemen. Dat kan door met de kinderen af te spreken hoe zij je nieuwe partner aanspreken. Als alleenstaande ouder kan je je kinderen ook geruststellen en benadrukken dat hun relatie ouder/kind niet zal veranderen. Heel wat pedagogen raden daarom ook aan dat de alleenstaande ouder activiteiten alleen met zijn of haar kinderen blijft doen, los van de nieuwe partner.

Voed niet mee op

Als partner van een alleenstaande ouder heb je misschien wel het gevoel dat je niet als opvoeder gezien wordt door de kinderen. Aan de andere kant zorgt jullie relatie er voor dat je ook niet buiten het gezin staat. En leven in een systeem als een gezin, zorgt er ook voor dat je botst tegen de waarden en normen er van en die zullen niet steeds die van jou zijn. De algemene regel is om je in het begin niet te mengen met de opvoeding en dit nog even over te laten aan de ouder. Best is dat de nieuwe partner probeert aan te sluiten in de opvoedingsstijl van de ouder en dan langzaam -in overleg met de ouder- ook eigen invloed gaat uitoefenen op de opvoeding. Er zijn heel wat kinderen die het een nieuwe partner niet gemakkelijk maken. En daarin moeten jullie samen grenzen stellen, onbeschoft gedrag kan niet.

Voor elk lid van het gezin is de komst van een nieuwe partner wennen en dat zal tijd kosten en iedereen zijn ritme ligt daar anders in. Maar door samen dingen te ondernemen en er voor te zorgen dat emoties besproken kunnen worden - ook de negatieve - zorg je voor een gevoel van veilighed bij de kinderen en zullen die langzaam aan de nieuwe situatie met de nieuwe partner, aanvaarden. Bron: opvoedadvies

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)