> Advies > Van een date naar een relatie > Omgaan met een langeafstandsrelatie

Van een date naar een relatie

Omgaan met een langeafstandsrelatie

Ieder weekend uren in trein of auto, op weg naar uw geliefde. Voor de één klinkt dat heel vervelend, want je wilt toch lekker dichtbij hem of haar zijn. Maar de ander vindt het wel prima, die houdt wel van wat letterlijke afstand in een relatie. Of u nu bij de eerste of bij de tweede groep hoort, het goede nieuws is dat een langeafstandsrelatie in de praktijk uitstekend kan werken. Zeker als u een aantal handige tips ter harte neemt.

Omgaan met een langeafstandsrelatie

Katja (34) zit voor de zoveelste keer een avond te internetten, op zoek naar de voordeligste vliegtarieven. Want haar vriend Adrian woont in Glasgow, aan de andere kant van de Noordzee. Sinds ze elkaar een jaar geleden leerden kennen tijdens een internationale vergadering, hebben ze een relatie. 'Vanaf de eerste dag sloeg de vonk over,' herinnert Katja zich, 'en eerst wou ik er niet aan, hij woont tenslotte in Schotland, daar rij je niet even heen'. Maar die heerlijke verliefdheidgevoelens gingen niet weg, dus Katja en Adrian besloten het te proberen. 'Het ene weekend vliegt hij hierheen, en het andere weekend ben ik aan de beurt. Steeds heerlijk om elkaar weer te zien, maar we moeten er echt eens goed over praten. Want op lange termijn is dit geen doen'.

De risico's van een langeafstandsrelatie

Het probleem is bekend: om in een relatie een flinke afstand te overbruggen, heb je geld en vooral een hoop tijd nodig. Psycholoog Linda Balk kan dat alleen maar bevestigen. 'Mijn ervaring is dat dit maximaal twee jaar goed gaat, daarna moet je een structurele oplossing vinden. Het probleem is niet alleen het voortdurend onderweg zijn, maar vooral de hoge verwachtingen die stellen aan hun gezamenlijke tijd stellen. Het aantal uurtjes samen is beperkt, dan wil je er het allerbeste van maken en veel activiteiten plannen,' aldus Balk, 'daardoor loop je het gevaar dat de relatie een stukje spontaniteit mist'.

Maar naast een relatie wil je ook je vriendschappen onderhouden. En dat is niet zo eenvoudig als je ieder weekend vrijmaakt om bij je partner te zijn. 'Ik zit alsmaar in Glasgow,' aldus Katja, 'ik zie m'n vriendinnen nauwelijks. Op een gegeven moment nemen vrienden niet eens meer de moeite om je mee te vragen naar het café, omdat je toch nooit tijd voor ze hebt'. En helemaal jammer is dat je geen gezamenlijke vriendenkring opbouwt. Daarom moeten beide partners er zorg voor dragen dat vriendschappen niet verwateren. Want als je merkt dat de relatie een al te negatief effect heeft op de rest van je sociale leven, leidt dit vroeg of laat tot ontevredenheid.

Wees eerlijk en helder

Bij een langeafstandsrelatie wordt het gebrek aan samenzijn steevast als vervelend ervaren. Het is dan zaak om elkaars wensen en eigenschappen volledig te doorgronden. Hierbij geldt: spreek vanaf het begin open over alles, en maak duidelijke afspraken. Wees direct, je hebt eenvoudig weg niet de tijd om te communiceren door middel van kleine signalen en boodschappen tussen de regels door. Zeg zo snel mogelijk tegen elkaar wat je denkt en hoe je je voelt! En er is gelukkig één troost: mensen met een langeafstandsrelatie zijn vaak goed in staat om efficiënt en direct te communiceren. Waarschijnlijk omdat beide partijen goed beseffen dat de tijd zeldzaam is, en dat je geen lange dagen hebt om elkaar iets duidelijk te maken.

Happy end?

Hoge reiskosten, eenzame avonden zonder elkaar, weinig tijd voor je vrienden in het weekend en astronomische telefoonrekeningen, is dat het allemaal waard? Psycholoog Linda Balk is daar duidelijk in: 'Jazeker, het kan uitstekend werken, maar je moet wel allebei hetzelfde uitgangspunt hebben en daar eerlijk in zijn naar elkaar'. Want de afstand biedt ook een hoop uitdagingen. 'Als ik Adrian weer zie,' vertelt Katja enthousiast, 'is dat altijd weer een feest. Ik krijg steeds weer dat mooie gevoel dat ik in vorige relaties allang kwijt was geweest. We hebben gewoon geen tijd voor sleur!'

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)