> Advies > Van een date naar een relatie > Over grenzeloze liefde

Van een date naar een relatie

Over grenzeloze liefde

Eindelijk denkt u de liefde van uw leven te hebben ontmoet. Alleen één 'probleem': de afstand. Laat u het bij dit eerste mailcontact en gaat u liever op zoek naar een relatie dichterbij? Of is uw liefde onverbiddelijk en overschrijdt u alle grenzen? Over de voor- en nadelen van een langeafstandsrelatie.

Over grenzeloze liefde

Vaak is het de carrière die de stellen uit elkaar houdt. Maar ook dankzij het internet komen langeafstandsrelaties tegenwoordig vaker voor. Veel mensen zoeken via dit medium naar een geschikte partner. En of die nu toevallig in dezelfde woonplaats woont of juist aan de andere kant van het land: het maakt niet meer uit. Genoeg mogelijkheden om te communiceren. Toch blijft het overbruggen van een lange afstand om uw liefde te zien een keuze. Voor de één ideaal en voor de ander een crime. De mate van drang naar vrijheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid kunnen bepalen of u geschikt bent om een dergelijke relatie succesvol te onderhouden. Toch is dit brouwsel eerder zeldzaam: de meeste mensen hebben nu eenmaal de wens om dichtbij zijn of haar partner te zijn.

Ideaal of een crime?

"Soms ben ik het heen-en-weer reizen wel zat", vertelt Bregje (34). De biologe leerde haar vriend Niels (36) via Parship kennen. "Ik woonde op dat moment middenin het centrum van Londen. Niels' profiel sprak me dusdanig aan dat ik het niet laten kon om toch een contactverzoek te sturen. En niet zonder succes. Acht maanden lang vloog ik op en neer en reisde vanaf Schiphol naar Maastricht, de woonplaats van Niels. Ik had het voor hem over. Natuurlijk had een relatie met iemand die dichterbij had gewoond, makkelijker geweest. Maar of ik dan gelukkiger was... ik denk het niet."

Alledaagse dingen

's Avonds elkaar over de dag vertellen, samen televisie kijken, koken en muziek luisteren. Alledaagse dingen die bij een langeafstandsrelatie zeldzaam zijn. Vraag u af welke relatie het beste bij u past. Wat voor type bent u? Hecht u veel waarde aan uw vrijheid? En hebt u doordeweeks rust nodig als u thuiskomt van uw werk? U kunt de afstand op de koop toenemen en net als Bregje smachten naar contact met uw liefde die 'mijlenver' bij u vandaan woont: "Als ik dit had geweten, zou ik er nog eens diep over nadenken om een relatie op afstand aan te gaan. Maar spijt heb ik er natuurlijk niet van."

Rode oortjes

Als u voor een langeafstandsrelatie kiest, houd dan niet alleen rekening met het continue warme verlangen naar uw partner, maar ook met uw oren. Hoezo? Die zullen namelijk gloeien van de warmte, samen met uw beste vriend: de telefoon. Want, hiermee zal u in tijden van zijn of haar afwezigheid het contact moeten onderhouden. Bregje lacht: "Dat had ik me trouwens ook anders voorgesteld: wat ik door het verwisselen van baan meer zou verdienen, ging compleet op aan de telefoonrekening. Maar geld maakt dan niets uit."

Juiste communicatie

Wie een langeafstandsrelatie heeft, moet sowieso diep in de buidel tasten. Dagelijkse belevenissen, liefkozende woordjes en niet te vergeten: de planning voor het weekend. Correct telefoneren is onontbeerlijk. Een ruzie is bijvoorbeeld lastig. Belangrijke informatie als mimiek en gebaren gaan verloren. En dat lijdt gemakkelijk tot misverstanden en frustraties. Hoe dan ook: als u een langeafstandsrelatie wilt, moet u veel en goed communiceren.

Vertrouwen

Zoals bij iedere relatie het vervelende fenomeen jaloezie optreedt, is dat vooral bij langeafstandsrelaties niet te missen. Wat doet de ander terwijl ik weg ben? Wil ik dat hij of zij gelukkig is en zich ook zonder mij amuseert? Of wens ik dat hij of zij thuis zit en zich alleen op het weekend met mij verheugt? De grote afstand spoort eerder aan tot fantasie. Logisch. Dagelijks wordt u erop gewezen dat u uw partner moet vertrouwen. Eén geruststelling: mensen met een langeafstandsrelatie gaan statistisch gezien niet vaker vreemd.

On the road

Reizen. U kunt er niet omheen. Van uw eigen huis naar kantoor, van kantoor naar het liefdeshuis. Bregje weet er alles van: "Ik reis altijd met gemixte gevoelens. Enerzijds verheug ik me erop Niels te zien, anderzijds mis ik de rust en de vastigheid om 's avonds na het werk bijvoorbeeld op de bank te ploffen met een goede film." Ook hier is duidelijkheid naar elkaar toe een belangrijk aspect: "Niels komt nu ook vaker naar mij toe, zodat ik wat meer rust krijg. Ondertussen hebben we nu in twee steden een aardige vriendenkring opgebouwd." Een klein, maar fijn voordeel bij lange afstandrelaties.

Hét weekend

En dan is het zover: hét weekend. De tijd is krap en de verwachtingen zijn hoog gespannen. En soms zijn er dan ook nog problemen die uitgesproken moeten worden. Tip: maak een ranking van de serieuze issues die u wilt bespreken. Zo houdt u voldoende tijd over om er een heerlijk alledaags weekend van te maken. Kleine rituelen en een goede planning helpen langeafstandsliefdes erbij, continuïteit en verbondenheid te ervaren. "Samen boodschappen doen bijvoorbeeld", zegt Bregje, "is veel leuker, omdat we daar niet zo geroutineerd in zijn. Maar ons doel is uiteindelijk toch om samen te wonen. We zoeken naar een baan in de regio van de ander. Wie het eerst een baan vindt, bepaald daarmee wat onze toekomstige woonplaats wordt." Misschien een idee?

Parship wenst u veel succes in de zoektocht naar uw ware liefde! - grenzeloos of niet.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)