> Advies > Van een date naar een relatie > Samenwonen?

Van een date naar een relatie

Samenwonen?

Een champagneontbijt of ruzie over de afwas? Een massage of urenlange discussies over de troep in huis? Samenwonen kan heel leuk zijn. Maar soms, hoe goed het ook tussen u en uw nieuwe liefde klikt, kunt u voor vervelende verrassingen komen te staan. Parship geeft u enkele tips.

Samenwonen?

Op het juiste moment

Samenwonen doe je op het juiste moment. Gouden regel daarbij is: overhaast het niet. Toch gebeurt in veel gevallen het omgekeerde; stellen zweven op een roze wolk, kennen elkaar nog niet zo lang en zijn onafscheidelijk. Samen dag in dag uit van elkaar genieten onder één dak; voor velen lijkt het fantastisch. Dat kan het ook zijn. Maar neem de tijd; beleef eerst samen wat fijne vakanties en weekendjes. Of bivakkeer een paar weken achtereen in het huis van uw partner. Dan leert u elkaar goed kennen en ziet u ook elkaars mindere kanten.

Woningkeuze

Als u eenmaal het gelukzalige besluit hebt genomen om te gaan samenwonen, komt u voor de volgende keuze te staan: waar gaat u wonen? Koopt of huurt u een huis? Trekt u in bij uw partner? En houdt u uw eigen woning dan nog aan? Het kan soms een lastige opgave zijn waar u zorgvuldig over moet nadenken en (wederom) de tijd voor moet nemen. Zet de voordelen tegen de nadelen af: de ruimte van de woning, wel of geen tuin, stad of dorp en reistijd naar familie of werk.

Gespreid bedje

Met een schone lei beginnen in een nieuw huis? Of trekt de een liever in de woning van de ander? Het maakt nogal een verschil. Als u voor het laatste kiest, dan is het belangrijk dat degene die komt inwonen zich niet te gast voelt. Zorg ervoor dat uw partner zich vertrouwd en verbonden voelt met de woning. Om uw partner dit gevoel te geven, kunt u samen het huis doorgaan om te bepalen wat u gaat veranderen of aanpassen. Deelt u uw hobbykamer bijvoorbeeld met uw partner of richt u een nieuwe kamer in speciaal voor uw partner?

Interieur

U staat voor de volgende stap: de inrichting. Woonprogramma's als 'De verbouwing', 'SamenWonen' en 'In Holland staat een huis' smullen ervan. Want, tijdens het bepalen van het interieur ontstaat er nogal eens onenigheid tussen de kandidaten. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Doe concessies: 'Schat, dat lelijke schilderij mag alleen aan de muur, als mijn bankstel ook mee mag.' En doe af en toe wat water bij de wijn. Maak bijvoorbeeld allebei een selectie van de spullen waar u echt geen afstand van kunt doen.

Taakverdeling

Samenwonen is helaas geen eeuwig champagneontbijt. U heeft een huishouden te runnen; en dat vraagt soms om wat organisatietalent. Afwassen, strijken, stofzuigen, klussen, koken, schoonmaken. Noem maar op. Hoe duidelijker u afspraken maakt over wie wat doet, hoe minder conflicten later optreden. Maak bijvoorbeeld een kookschema; komt uw partner later thuis van werk dan u, dan kookt u; en andersom. Of is uw partner nu eenmaal beter in stofzuigen dan in strijken? Gebruik dit dan als basis. En als u beiden geen tijd heeft, kan een huishoudster ook wonderen verrichten!

Mijn huis, jouw huis

Samenwonen betekent ook dat u iets van uw vrijheid weggeeft. Dat u van tevoren aan uw partner vertelt hoe laat u ongeveer thuiskomt, is in veel relaties heel normaal. Echter, de één heeft meer vrijheid nodig dan de ander. Ook in huis. Het hele weekend in dezelfde ruimte doorbrengen als uw partner, kan voor sommige mensen leiden tot frustraties. Voorkom dit. Vind uit in welke vorm u het beste samenleeft. Inclusief persoonlijke ruimte en mogelijkheden om u terug te trekken. Daarnaast is het in een gezonde relatie belangrijk dat u met elkaar ook allebei een eigen leven leidt.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)