> PARSHIP Magazine > Columns > Groene vingers welkom

Columns

Groene vingers welkom

Wie had nu ooit kunnen denken dat het bezit van groene vingers, iemand ‘hot’ zou maken? Na de amateurkoks is nu het rijk aan de inventieve tuinder. Ik kan me niet herinneren wat ook alweer het startschot gaf voor al de culinaire gekte.

Chris van Camp

Wie had nu ooit kunnen denken dat het bezit van groene vingers, iemand ‘hot’ zou maken? Na de amateurkoks is nu het rijk aan de inventieve tuinder. Ik kan me niet herinneren wat ook alweer het startschot gaf voor al de culinaire gekte. Maar het ontstaan van de moestuin-moet beweging heeft wat met de eurocrisis te maken. Door de doem van de Griekenland scenario’s, raakten we plots collectief overtuigd dat alleen de groententeelt op ons stadsbalkon enige kans op urban survival geeft. Hoera, hoera eindelijk weer eens wat anders om de magazines mee te vullen. Tips en trics om kruiden te kweken in flessen, aardappelen te telen in autobanden en een verticaal slaveld aan te leggen met behulp van dakgoten!
 

Het lijkt allemaal heel simpel en je wordt er gelukkig en gezond van. Nu bij dat laatste stel ik me wel vragen. Wat is het grootste kwaad: groenten waar tonnen pesticiden mee gemoeid zijn, of terrasexemplaren die verpieteren in de vervuilde stadslucht? Je moet je bij die oogst ook niet al te veel voorstellen. Bovendien heb je al aardig wat budget gespendeerd voor je nog maar aan de kweek toekomt. Bakken, aarde, slangetjes, schepjes en schopjes, zaden en plantgoed. Voor het profijt hoef je het niet te doen, ook al rekenen optimistische bladen je een jaarlijkse winst van zo’n 800 euro voor. Euh, 800 euro die we anders spenderen aan kerstomaten en wat miniatuur worteltjes?


Maar goed, het levert ons blijkbaar het gevoel op lekker basic bezig te zijn. Iets wat Farmville toch niet echt te bieden had. Eindelijk nog eens écht met de vingers in de potgrond wroeten, aarden zowaar! Bezig zijn met iets essentieels: eerste lijn voedselvoorziening. Het is weer eens wat anders dan decadent de zoveelste app downloaden op je i-pad. Tenzij het een leidraad voor de thuistuinder is, gepresenteerd door een goeroeboer die verdacht veel weg heeft van Jeroen Meus.


Als het noch je portemonnee, noch je voedingspatroon ten goede komt, blijft er nog altijd het samenhorigheidsgevoel. Waarom zijn er anders wachtlijsten voor volkstuintjes waar er meer leunend op de hark getaterd wordt dan noest gearbeid? Zien we die uitstapjes naar de zogenaamde pluktuinen, waar je tegen een kleine bijdrage, je eigen groentemand uit de grond mag sleuren, dan echt als bittere noodzaak? Nee! Het maakt deel uit van de nieuwe romantiek. Terwijl we ons verder verknechten aan alle mogelijke technologische apparatuur die keurig ons doen en laten registreert, krijgen we heimwee naar de natuur. De weldadige plek waar naast ieder gif een tegengif groeit, waar vruchtbaarheid heerst en er na elke winter een nieuwe lente komt. Vanzelf, zonder batterijen, zonder commando’s, zonder helpdesk. Je hoeft je zelfs niet te abonneren.


Die nieuwe hang naar natuur van stadsmensen, laat me een beetje denken aan de miniatuur boerderij van Marie-Antoinette in Versailles. Haar speelwereld waar ze graag melk van eigen koeien ging drinken met vriendinnen, of in een zijden herderinnetjes jurk ronddartelde en de emmers van porselein waren. Willen we niet gewoon ontsnappen aan de drukte die we zelf gecreëerd hebben? Gras zaaien bovenop al dat beton dat we gisteren nog urbanisatie noemden?


Hoe dan ook, het beest is los! De invasie van de stadsboer is niet meer af te remmen. Stoepen, daken en vensterbanken moeten er aan geloven. We zaaien in de hoop van iets te oogsten. Zijn het geen primeurs dan misschien een verse liefde. Bye bye ‘samen koken’ als datingtopper. Het ‘samen schoffelen’ komt er aan. Jouw tuintje of het mijne? Vruchtbare tijden voor wie graag de handen aan de hark slaat en met zijn knollen pronkt. Ik kijk wel (geamuseerd) toe. Hm, zijn er eigenlijk wettelijke bepalingen rond oogstverdeling bij scheiding?

 

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)