> PARSHIP Magazine > Columns > Reddertje

Columns

Reddertje

Ze moet het nu doen en ik moet haar steunen. Voor ze verliefd wordt op zo’n slungel die het allemaal maar onnozel vindt...

Chris van Camp

Morgen wordt mijn dochter vijftien. Ze maakt al dagen plannen. Niets met taarten en toeters. Nee, ze zoekt uit wat ze in het jaar dat ze zestien wordt allemaal voor het eerst kan en mag doen. Jobs staan bovenaan de verlanglijst. Zelf geld verdienen. Geld om de stap tussen plan en project te kunnen zetten. En haar plannen zijn niet mis. Ze wil volgende zomer een maand naar Peru, sociaal werk gaan doen. Volgens de site van de Nederlandse organisatie Projects Abroad ben je van je zestiende perfect in staat om bijvoorbeeld kleine kinderen wat Engels te leren, of om voedsel uit te delen bij arme gezinnen. Ik denk bij mezelf, zolang ze maar niet moet opruimen want dan wordt Peru een puinhoop zoals haar slaapkamer. Ik haat het wanneer de cynische moeder in mij bovenkomt. Ik weet als geen ander dat helpen en vlijtig zijn alleen leuk is ‘op een ander’. Thuis is er geen zak aan, da’s de cocon dat telt niet.


Mijn dochter, ze heet Roxane, heeft honger naar het ware leven. Ik concentreer me en probeer me te herinneren wat ik op die leeftijd deed. Ballet en verliefd zijn. Van degeneratie heeft mijn stamboompje precies geen last. De ambities gaan er op voor uit. Samen kijken we op de site van de organisatie. Helpen kost geld, veel geld. Ze kijkt me met puppy ogen aan en zweert dat ze met honden zal gaan wandelen (alle honden als het maar niet de onze is), babysitten en haar overtollige spullen verkopen op Kapaza. Een uur later heeft ze bij wijze van proef een oud Twilight boek voor 5 euro verkocht. Goed bezig maar nog ver te gaan. Hopelijk niet zo ver dat ze ook mijn boeken begint te veilen.


We lezen verder over helpen in Peru. Ik waarschuw haar voor de confrontatie met echte zorgen. Ze zal meisjes ontmoeten een paar jaar ouder dan zijzelf, met jengelende kinderen aan de rokken en de zorgelijkheid van een grootmoeder op het gezicht. Helpen is hard, als je beseft dat hoe erg je ook je best doet, je niks fundamenteels oplost. Ze zou kunnen schrikken, emotioneel in shock zijn. Ik speel advocaat van de duivel. Niets kan haar er van afbrengen.


Ik neem haar vast, mijn reddertje. Zo’n goeie inborst moet je koesteren. Ik moet blij zijn dat mijn kind initiatief neemt en zich geen negativisme laat aanpraten. Zestien is jong, heel jong om alleen op een vliegtuig te stappen en in een harde realiteit gegooid te worden. Maar… anderzijds is je inzetten voor anderen het makkelijkst als je nog alleen bent. Onaangeroerd door de grote liefde die je in het tweedenken drijft. Dat Moeder Theresa-gen heeft ze van geen vreemden, moet ik toegeven. Alleen doorstreepten mijn seriële grote verliefdheden telkens mijn humanitaire plannen. Ik stortte me in individuele projecten, in zorgrelaties. Ik wou het leven van mijn om de een of andere reden vaak zorgbehoevende partners redden. Ik wou ze niet leren vissen, maar als een trotse Captain Iglo met een scheepslading kant-en-klare fishsticks binnenvaren zodat ze hun mond maar hoefden te openen… en mij daarom graag zien. Het kostte jaren praktijkervaring en even lang dure therapie om achter het mechanisme van die zorgrelaties te komen. Ik ben inmiddels afgekickt, en eindelijk gelukkig dat kan ik u zeggen.


Maar het is ontegensprekelijk dat de onbevangenheid en de pure zin om te helpen zoals mijn dochter die nu heeft, nooit meer dezelfde zal zijn eens ze echte verantwoordelijkheden en zorgen kent. Het egoïsme treedt pas in werking eens we onszelf kwetsbaar hebben gevoeld. Eerder tappen we uit het bodemloze vat waar al menig wereldverbeteraar in tuimelde.


Ze moet het nu doen en ik moet haar steunen. Voor ze verliefd wordt op zo’n slungel die het allemaal maar onnozel vindt en droomt van het hoogste level halen in een of ander kitscherig fantasy game.
 

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)