> PARSHIP Magazine > Columns > Sociale burn-out

Columns

Sociale burn-out

Erger nog is de druk op singles om ‘onder de mensen te gaan’. Dat lijkt mij inderdaad een gezonde bezigheid, maar het kan je ook wel eens teveel worden. Op uitnodigingen hoort te staan ‘mingle met mate’. Vooral wanneer je erg je best doet om een happy single te zijn en je sociale agenda op alomtegenwoordigheid begint te lijken.

Chris van Camp

Gek hoe we bang zijn geworden voor dingen die vroeger helemaal geen bedreiging maar eerder een zegen waren. Stilte bijvoorbeeld. Heerlijk, maar toch plaveien we ons leven dicht met deuntjes. En als we door de natuur fietsen is de kans groot dat Evy Gruyaert heel de weg tegen ons zeurt. Erger nog is de druk op singles om ‘onder de mensen te gaan’. Dat lijkt mij inderdaad een gezonde bezigheid, maar het kan je ook wel eens teveel worden. Op uitnodigingen hoort te staan ‘mingle met mate’. Vooral wanneer je erg je best doet om een happy single te zijn en je sociale agenda op alomtegenwoordigheid begint te lijken.


Ingelijfd bij de populatie die mekaar kent van overal tegen te komen, kan dat initieel gezond stapje zetten dwangmatig worden. Het punt dreigt dan waarop je denkt: ik word hier niet goed van. Overal is er wel cava en zijn er mensen die vragen hoe het met je gaat zonder een antwoord af te wachten. Maar terwijl je gisteren nog echt happy was, bekruipt je nu in die massa een eenzaamheid met de kilte van een ijsberg. Het lijkt alsof er een cocon om je heen zit, zoals bij die meneer in die reclamespots voor hoorapparaten. Je staat erbij, maar hebt er geen deel meer aan. Op.


Als je thuis een partner hebt, is het makkelijker om het mensenbad terug te schroeven. Na teveel verplichte nummers, is er altijd wel een van de twee die pleit voor een avondje naar een stomme film kijken op de bank. Het duurt even voor een relatie in die comfortzone komt. Als alles nog pril is, wil je immers de wereld laten zien dat jullie de nieuwe Romeo en Julia zijn. (Of Romeo en Romeo, of… maakt niet uit). Gewoon met zijn twee thuisblijven en het niet saai, maar een verademing vinden, is niet evident. En ik heb het niet over de fase waarin je eigenlijk nooit het bed uitkomt, en je vrienden zich afvragen of je niet ten prooi bent gevallen aan een seriemoordenaar. Die fase telt niet mee.

 

Het ritueel waar ik het over heb, ontwikkel je pas na verloop van tijd. Hoe vaster het patroon, hoe heilzamer. Bijvoorbeeld chinees bestellen, in bad drijven en daarna in dikke badjassen languit een voorspelbare actiefilm kijken. Zonder teveel woorden buiten behaaglijk geknor. Mmmm heerlijk, omdat je allebei weet dat je sociale harde schijf gewist wordt, vervelende gesprekken en dito mensen verdrongen, de ruis in je hoofd verdwijnt. De batterijen worden weer opgeladen. In je eentje is het moeilijker, net zoals fitness of een dieet volhouden trouwens, maar je bent het jezelf net zo goed verschuldigd. En halfweg de avond een selectief ‘chatje’ is toegestaan. Kwestie van niet in uitersten te vervallen. Als je even geen vreugde meer vindt in het sociale spel, heb je recht op time out. Je zin doen is nooit zielig, zelfs niet wanneer dat impliceert dat je in je eentje een boek leest.

 

Ik hou wel van de Franse uitdrukking: ‘réculer pour mieux sauter’.  Even herbronnen voor je weer in volle glorie het ruime sop kiest. Fuck, die goedbedoelende mensen die je stalken tot je toch je jas aantrekt en mee feestjes afdweilt. Na slow cooking, wordt slow socializing de nieuwe kunst. Nog es oprecht kunnen toeleven naar je ontmoeting met anderen. De dagen erna je herinneringen herkauwen en een plaats geven. Indrukken verwerken, in plaats van je continu vol te vreten en dan met een sociale indigestie in je maag te zitten.


Ik heb zelf hardleers mijn limieten ‘in de omgang’ leren kennen. De patronen die zich aftekenden. Ik smijt me nog steeds tijdens mijn sociale pieken, maar heb ook mijn woestijnperioden leren omhelzen. Alleen is niet eenzaam, maar in de mate dat je er behoefte aan hebt heilzaam. Vrienden die je kwalijk nemen dat je af en toe van het toneel verdwijnt, moeten terug door de test om hun vriendenbewijs te halen. Alles beter dan een sociale burn-out oplopen.  

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)