> PARSHIP Magazine > Single leven > Jaloezie onlosmakelijk verbonden met liefde

Single leven

Jaloezie onlosmakelijk verbonden met liefde

Als een ervaren Sherlock Holmes speuren naar aanwijzingen die uw vermoedens doen bevestigen: uw partner heeft een verhouding, geeft niet meer om u, of is op zoek naar avontuur. Kortom, u ruikt onraad. Is het terecht of slechts gebaseerd op jaloerse gevoelens? In een Parship-enquête polsten we hoe jaloers ú bent aangelegd.

Jaloezie

Zien we jaloezie in een liefdesrelatie als een positieve of negatieve emotie? Volgens de Amerikaanse psycholoog David Buss is jaloezie niet alleen normaal, maar zelfs noodzakelijk. In zijn boek 'Jaloezie, de Gevaarlijke Passie', omschrijft hij deze prikkeling als een basisvoorwaarde om een liefdesrelatie in stand te houden. Helemaal zo slecht nog niet om jaloers te zijn dus. Deze maand werden we verblijd met maar liefst 1795 reacties van Parship-leden, waarvan 890 man en 905 vrouwen. En wat blijkt? Het merendeel van de respondenten heeft 'last' van een gezonde dosis jaloezie.

Scheve gezichten

Eén van de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagde relatie is trouw zijn aan elkaar. Helemaal niet zo vreemd dus dat jaloezie bij velen wel eens de kop opsteekt. Vrouwen spannen hierbij de kroon. Meer dan de helft van hen (52%) koestert jaloerse gevoelens jegens haar partner tegen 37 procent van de mannelijke ondervraagden. Beide groepen delen dezelfde mening: 'Alleen zodra mijn partner even vergeet dat ik bij hem of haar hoor, ben ik jaloers, maar anders niet'. Staat u dus op de dansvloer tussen andere mannen of vrouwen, houd uw (toekomstige) partner dan goed in de gaten. Een simpel knipoogje is namelijk al voldoende om scheve gezichten te voorkomen.

Waar rook is, is vuur

Niet bij iedereen voldoet een knipoog als blijk van verstandhouding met zijn of haar partner. Slechts elf procent van de dames vindt dat een onschuldig praatje, laat staan een dansje, niet al te leuk mag worden. Negen procent van de heren ziet ook dit als een gloeiende concurrentiestrijd. Immers, waar rook is, is vuur! Een ander verrassend resultaat is dat maar twee procent van zowel de mannelijke als vrouwelijke respondenten vindt dat je beter uit de buurt van man- of vrouwlief kan blijven. Anders zou de 'aanvallende partij' best nog wel eens een glaasje wijn over zijn of haar kleding kunnen verwachten.

Onzekerheid

Verder blijkt uit de enquête dat 32 procent van de mannen jaloezie omschrijft als een kwestie van onzekerheid. 'En dat is een teken van zwakte', meent ook 22 procent van de vrouwen. Niet zo gek. Deze onzekerheid komt voort uit verlatingsangst bij zowel man als vrouw: we kunnen niet zonder elkaar en dus zijn we bang om elkaar te verliezen. Een kleine groep onder de respondenten zegt echter helemaal geen jaloerse gevoelens te hebben. Negentien procent van de mannen - tegen 13 procent van de vrouwen - laat zijn of haar partner volledig vrij, zodat zij kunnen doen wat ze willen.

Vereerd

Jaloers aangelegd of niet, uiteindelijk hebben we allemaal bepaalde antennes die gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf. Steek niet uw kop in het zand en laat achterdocht en het gevoel van onmacht juist toe. Realiseer ook dat jaloezie er juist voor zorgt dat de liefde niet vanzelfsprekend is. In de juiste dosering houdt u jaloezie en liefde namelijk in een uitstekende balans! (gebaseerd op betoog David Buss).

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)