10 leuke vragen voor de eerste date

07.12.2021 Parship Redactie

Maak van je eerste date geen te zwaarwichtig iets. Vat het op als een leuke manier om elkaar iets beter te leren kennen. Het is niet de bedoeling dat je na de eerste date elkaars volledige familiegeschiedenis kent.

Heb jij het wat stress voor de eerste afspraak, dan heb je hier enkele leuke tips op een rijtje

1. Ik ben programma X aan het bekijken. Heb jij nog tips voor mij?

Door het grote succes van alle streaming services is het een handige vraag. Zeker wanneer je zelf een grote TV fan bent. En….als je dat niet bent, is dit misschien wel de gedroomde manier om leuke aanbevelingen te krijgen.

Tip van onze expert: Een film of serie bekijken die een van jullie of jullie beide nog net gezien hebben kan een leuk idee zijn voor een latere date.

2. Is er iets dat jij echt niet lust?

Veel vervolg – dates gaan door in restaurants, dan is dit een geen onlogische vraag om te stellen. Het is ook goed om te weten, zowel voor toekomstige dates op restaurant als voor etentjes bij jou thuis. Je speelt ook best op veilig. Je date kan immers ook zomaar allergisch zijn aan bepaalde voedingsstoffen of producten. Het is immers niet aangewezen om iemand met een bekende allergie voor schaaldieren naar een visrestaurant te brengen.

Tip van onze expert: En vergeet niet door te vragen wat het meest memorabele gerecht was dat ze ooit hebben gegeten; of de grappigste ‘food-flater’ die ze ooit hebben meegemaakt. Je hoort gegarandeerd geweldige verhalen.

3. Wat is voor jou een leuke vakantie?

Iemand vragen wat hun laatste vakantie was, is een van de meest beladen eerste date-vragen, zelfs in niet-pandemische tijden. Door te vragen wat ze zouden willen doen, krijg je inzicht in hun persoonlijkheid. Geven ze de voorkeur aan relaxen op het strand of is het een type dat de hele dag op ontdekkingstocht gaat? Houden ze ervan om het ruig en avontuurlijk te maken of gaan ze niet voor minder dan vijf sterren? Het kan je zelfs ideeën geven voor toekomstige vakanties samen.

Tip van onze expert: vragen naar droombestemmingen of ideale vakanties zijn geweldige vervolgvragen voor de eerste date! Wedden dat er een leuk gesprek op gang komt.

4. Vertel me eens iets meer over jouw achtergrond, je familie/vrienden.

Hoe langduriger of serieuzer een relatie wordt, hoe minder het alleen om die ene persoon gaat maar ook om de mensen om wie ze geven. Vragen naar familie en vrienden op de eerste date is niet alleen een subtiele manier om aan te geven dat dit voor jou geen casual ding is. Het is ook een goede manier om te letten op ‘rode vlaggen’ bij het daten – in de manier waarop je date praat over vrienden of familieleden , bijvoorbeeld, of er alleen verhalen zijn die gekenmerkt zijn met Drama met hoofdletter D of juist niet.

Tip van onze expert: Familie en vrienden ter sprake brengen is een goed idee. Maar laat dit onderwerp niet het avondvullend programma zijn. Het is niet de bedoeling dat je alle relaties gaat fileren en analyseren. Houd het ook hier wat luchtig. Het is de bedoeling om jouw date in een breder kader te kunnen plaatsen. Je krijgt wel inzicht hoe een reatie met de persoon in kwestie zou kunnen werken.

5.Wat zijn voor jou dealbreakers voor een relatie?

Hoewel dit misschien een harde en ongemakkelijke vraag lijkt, is het belangrijk – vooral als je op zoek bent naar een langdurige relatie. Als een van jullie kinderen wil en de ander niet, of als de een van de nomadische levensstijl houdt en de ander niet kan wachten om zich te settelen, is het het beste dat het ter sprake komt in een eerste date-gesprek in plaats van jaren later een ruzie.

Tip van onze expert: Denk ook goed na over wat jouw dealbreakers zijn, of het nu gaat om kinderen, levensomstandigheden of politiek, en je kunt deze vraag beter beantwoorden wanneer het jouw beurt is.

6. Is er iets dat jij altijd al wou leren?

Je weet nooit welke verborgen wensen je date zou kunnen hebben. Misschien is hij stiekem gefascineerd door het oude Egypte of zou ze graag meer willen weten over mariene biologie. Vragen stellen over leren tijdens eerste date getuigt niet alleen van intellectuele nieuwsgierigheid, je ontdekt misschien wel gewoon een gedeelde passie.

Tip van onze expert: verdiep het gesprek met een vraag over hun favoriete vak op school of een leraar die ze lieuk vonden of in tegendeel diegene die ze haatten.

7.Heb jij rare talenten?

Deze is een beetje een rare vraag misschien, maar dat is niet erg, dat is het punt juist. Wedden dat je date verrast zal zijn door deze vraag? Er zal zeker gegniffeld worden, het brengt luchtigheid in het gesprek. Mensen zijn uniek, en je weet nooit welk charmant talent – achterstevoren schrijven, uien snijden zonder te huilen (jaloers!) of ondersteboven piano spelen – je date zou kunnen hebben.

Tip van onze expert: Vragen of er iets is waar je date trots op is, is een geweldige aanvulling op deze vraag.

8.’Zou je liever….’

Deze oude ‘welke optie kies je’ is niet voor niets een klassieker. Het is een geweldige manier om je nieuwsgierigheid te stillen en een manier om je date op een leuke manier in de val te lokken. Voorbeelden: Zou je liever veel losse vrienden hebben, of een paar hechte vrienden? Woon je liever in een herdershut op de Noorse eilanden of een appartement in Londen? Liever een snelle auto of een snelle internetverbinding?

Tip van onze epert: Wedden dat je op een leuke manier veel van elkaar te weten komt. En ja er zal gelachen worden, wat alleen maar zal bijdragen aan de sfeer. Andere klassieke spelletjes zoals ‘Ik heb nog nooit’ werken ook uitstekend voor vragen op de eerste date. Je weet nooit wat je te weten komt.

9. Op welke resultaten ben jij het meest trots?

Met vragen voor een eerste date wil je het gesprek luchtig houden en vragen naar iemands verleden kan er soms toe leiden dat diegene allerlei ongelukkige of pijnlijke dingen onthult. Vraag naar de leuke dingen uit het verleden. Er zal later tijd zijn voor diepe, betekenisvolle onthullingen.

10. Wil jij opnieuw met mij afspreken?

Als je het niet vraagt, weet je het niet, en als je het soort persoon bent dat het niet kan verdragen om zich af te vragen, is het misschien beter om het meteen te zeggen.

Tip van de expert: Of er al dan niet een vervolgdate komt hangt ook af van je eigen houding tijdens de date. Ben jij altijd diegene die de vragen stelt maar zelfs niet kwijt wil, dat is is ook niet leuk. Ook al maakt luisteren net zo goed deel uit van de kunst van het converseren als praten, dus zorg ervoor dat je dat ook oefent. Wees toch ook voorbereid op het beantwoorden van alle eerste date-vragen die jezelf gebruikt, want de kans is groot dat ze naar jou worden teruggestuurd.

Wat vragen we niet op een eerste date?

  • Waarom is jouw vorige relatie stukgelopen?
  • Drink of eet jij altijd zoveel?
  • Geen sexueel getinte vragen
  • Hoeveel verdien jij, bezit jij een eigen huis?
  • Vertel me alles over jezelf