Daten met meer dan één potentiële partner of niet?

Parship Redactie

Onze Singlecoach krijgt soms vragen van onze leden die we graag even belichten, omdat we ervan overtuigd zijn dat meerdere singles met deze vragen zitten.

De dame in kwestie was al een tijdje single en klaar om opnieuw een relatie te zoeken. Ze had gekozen voor internetdaten en was nu al een maand lid. Op de datingsite van Parship had ze erg veel glimlachen, ijsbrekers en boodschappen gekregen. Ze wist niet wat te doen. Eén voor één de mannen leren kennen? Of met verschillende tegelijk daten?

1. Teveel keuze: Visvijver vol met leuke vissen.

Wanneer je begint met internet daten, is een van de voordelen natuurlijk dat je terechtkomt in een omgeving waar veel gelijkgestemden zitten: het zijn mensen die een nieuwe partner zoeken. En er zullen uiteraard wel meerdere personen tussen zitten die leuk lijken en bij je lijken te passen. Het lijkt wel een luxeprobleem om plots teveel keuze te hebben.

Wat zegt de singlecoach?

Iedereen heeft uiteraard andere waarden en normen, maar ikzelf vind er niets mis mee als je meerdere mannen tegelijk ziet. Zolang je niet met een man naar buitenkomt als zijnde ‘je nieuwe relatie’, staat eigenlijk alles open. In hoeverre je eerlijk moet zijn als je niet exclusief met één persoon aan het daten bent, is ook een persoonlijke kwestie.

2.Eerlijk duurt het langst

Wat zeg de singlecoach?

Eerlijk zijn lijkt me de beste optie. Je kan gerust vertellen aan je verschillende dates dat je ook andere mannen ziet en dat je hen zal verwittigen als er iemand je hart heeft veroverd. Dat is voldoende.

3. De andere vraagt exclusiviteit

Het kan wel vervelend zijn: je wilt een partner zoeken, maar een van je dates vraagt en verlangt wel naar die exclusiviteit of poneert die zelf. ‘Ik date alleen maar met jou’. Je ziet zo een houding vaker bij mensen die ooit bedrogen zijn. Ze willen die pijn niet meer voelen en vragen al van de eerste date een unieke plaats in je leven. De valkuil waar sommige dan intrappen wanneer ze een relatie zoeken, is dat ze zelf gaan liegen over hun andere dates.

Sommige gaan daarin nogal ver en kunnen ook hiermee dreigen: ‘Als je nog andere mensen ziet naast mij, dan hoeft het voor mij niet.’ Zo een houding is uiteraard niet echt uitnodigend voor een tweede of derde afspraakje. En misschien moet je het dan ook zo maar laten.

4. Jij wilt exclusiviteit

Maar wat als je nu zelf iemand bent die die exclusiviteit verlangt?

Wat zegt onze singlecoach?

Je hebt daar waarschijnlijk alle reden toe om die openheid en garanties te verlangen, maar het zorgt niet bepaald voor een open, intieme sfeer. Je bereikt eerder het tegenovergestelde van wat je verwacht. Mensen gaan pas hun gevoelens uiten en delen wanneer ze zich veilig en comfortabel genoeg voelen bij iemand. Als je die openheid als een absolute voorwaarde wil stellen vanaf de eerste date, dan zorg je voor een beklemmende sfeer waarin thema’s als wantrouwen en achterdocht al snel de kop opsteken.

5. De singlecoach vat samen

Meerdere mensen tegelijk ontmoeten hoort nu eenmaal bij daten en ook bij internetdaten. Soms moet je lang naar een partner zoeken vooraleer je iemand tegen komt waarmee het klikt, soms gaat dat snel. Dat is nu eenmaal zo. Ik merk dat singles die met meerdere mensen aan te daten zijn op een bepaald moment gewoon kiezen voor exclusiviteit. Ze voelen zich na een aantal dates bij een persoon erg goed en willen die écht beter leren kennen. Dan is het niet slecht om even de andere dates ‘on hold’ te zetten. Meestal doen singles dat ook vanzelf, gewoon omdat ze de interesse in de anderen verliezen.

Ben je iemand die steeds bezig is met een ‘reserve’ warm te houden, zonder ooit duidelijk voor iemand te kiezen, dan is de kans groot dat je eeuwig naar een relatie op zoek blijft.”