Nieuwe relatie: vertel ik het mijn kinderen?
Dan vind je toch die ene, die ware. Het daten loopt vlot en je merkt dat er langzaam vlinders komen. Je wil meer tijd samen besteden en aan de wereld laten zien dat je opnieuw gelukkig bent. Maar vooraleer je op het dak kruipt om het de horizon toe te roepen, moet je het aan je kinderen laten weten. Single coach Mieke geeft advies…
Je opnieuw openstellen voor een nieuwe relatie na een scheiding of het verlies van een partner is niet zo makkelijk. Bij vijftigplussers ligt dat niet anders, integendeel. Vaak hebben zij een langer verwerkingsproces achter de rug. Of zijn ze veel langer alleengebleven. Maar dan vind je toch die ene, die ware. Het daten loopt vlot en je merkt dat er langzaam vlinders komen. Je wil meer tijd samen besteden en aan de wereld laten zien dat je opnieuw geluk hebt gevonden. Maar vooraleer je op het dak kruipt om het de horizon toe te roepen, moet je het aan je kinderen laten weten.
De meeste vijftigplussers hebben geen inwonende kinderen meer. Hierdoor is er minder druk om het hen te vertellen. Je kan immers makkelijk bij elkaar een avond doorbrengen zonder dat ze het te weten komen. Best wel spannend, niet? Wanneer jullie merken dat jullie meer en meer plannen maken voor de toekomst, komt het moment er aan om het aan de kinderen te vertellen. Sommige kinderen kunnen goed omgaan met een nieuwe relatie van hun vader of moeder. Ze zijn opgelucht en voelen zich minder verantwoordelijk voor jouw welzijn. Ze zijn blij in jouw plaats en gunnen je je nieuwe geluk van harte. Maar andersom kan helaas ook.
Geen klik
Een van de meest moeilijke oorzaken waarom je kinderen je nieuwe partner niet aanvaarden, is omdat het gewoon niet klikt tussen hen. Hieraan kan je weinig doen. Je kan dan alleen duidelijke afspraken maken met je partner en je kinderen over hoe jullie hier samen mee omgaan en hopen dat je kinderen kunnen zien dat je nieuwe partner je gelukkig maakt.
Loyaal
Maar kinderen kunnen ook gewoon schrik hebben om jou (en jouw aandacht of de hulp die ze van je krijgen) te verliezen aan deze nieuwe partner. Of ze kunnen vanuit een loyaliteitsgevoel naar de andere ouder het moeilijk hebben om jouw nieuwe partner te aanvaarden. Voor sommige kinderen is de komst van een nieuwe partner ook een definitief punt zetten achter het beetje hoop dat er nog was, dat jij en je ex zich terug zouden herenigen.
Het belangrijkste is dat je je kinderen op een rustige manier betrekt bij je nieuwe relatie en dat je rekening houdt met hun gevoelens. Hen betrekken wil niet zeggen dat je hen van in het begin op de hoogte moet stellen van je nieuwe partner. Wel is het goed om je- toch al volwassen- kinderen te laten weten dat je klaar bent voor een nieuwe relatie. Vertel hen gerust dat je aan het daten bent en vertel hoe de date geweest was, zonder al te veel in detail te treden.
Blijf communiceren
Stel dat je dan iemand tegenkomt met wie het echt klikt, vertel dan meer en vaker over deze persoon en laat vooral zien hoe blij die jou maakt. Heel wat volwassen kinderen worden na een tijd zelf nieuwsgierig naar de nieuwe partner en vragen zelf om een ontmoeting. Indien dat niet zo is, kan jij gerust diegene zijn die vraagt aan je kinderen of ze klaar zijn om je partner te zien. Belangrijk is dat je tijdens zo een eerste ontmoeting niet te intiem bent met je nieuwe partner. Geef je kinderen de tijd om te wennen aan het beeld van een nieuwe man/vrouw naast je te zien. En bespreek zeker achteraf de ontmoeting met je kinderen. Het blijven communiceren is uitermate belangrijk. Je kinderen moeten voelen dat ze altijd bij jou terecht kunnen met vragen, opmerkingen, bedenkingen…