Contact leggen

Parship Redactie

10 tips om contacten te leggen

Veel contacten leggen is dé weg naar succes. Maar een contactverzoek schrijven, of erop reageren, is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. We horen het regelmatig, ‘Wat moet ik nu schrijven?’, ‘Ik wil wel origineel overkomen, maar niet te grappig’. Heel normaal dat je een beetje onzeker bent bij het schrijven van berichten, dat is iedereen. Daarom hebben we 10 tips voor jou op een rij gezet, hopelijk maken die het weer een stapje makkelijker.

10 tips om contact te leggen

Tip 1: Wees persoonlijk

Laat uit jouw berichten een stukje persoonlijke interesse blijken. Dus beperk jouw bericht niet tot, ‘Ik denk dat ik je wel leuk vind, zullen we elkaar eens ontmoeten?’. Maar voeg iets persoonlijks toe, u kunt vast wel iets vinden in zijn of haar profiel. Bijvoorbeeld, ‘Ik zie dat je van reizen houdt, zullen we een keer wat drinken en mooie reisverhalen uitwisselen?’

Tip 2: Kort is goed

Volgens onze Singlecoach kunnen ellenlange verhalen afschrikkend werken. Geef in een contactverzoek niet meteen jouw hele levensverhaal. Dit kan saai zijn, en bovendien bestaat het gevaar dat je overkomt als iemand die wel erg graag over zichzelf praat. Dus zeg meer dan enkel hallo, maar overdrijf niet.

Tip 3: Kies een leuke aanhef

‘Hallo onbekende!’, ‘Beste muziekliefhebber,’. Dat zet al meteen een leuke en misschien persoonlijke toon. Berichten zonder aanhef worden over het algemeen minder gewaardeerd.

Tip 4: U of jij gebruiken?

Altijd lastig, je wil niet te zakelijk overkomen, maar wel beleefd. Je kunt gemakshalve uitgaan van een onderzoek waarin wij vroegen hoe mensen aangesproken wensen te worden. De jij/u-grens ligt rond de 55 jaar. Maar als je twijfelt, kun je natuurlijk ook meteen het thema aansnijden: ‘Ik hoop dat je het niet als onbeleefd opvat dat ik “je en jij” gebruik.’

Tip 5: Vertel iets nieuws over jezelf

In jouw profiel kunnen mensen al zien wat jouw hobby’s zijn of wat voor werk je hebt. Herhaal dat niet klakkeloos, maar geef wat nieuwe (persoonlijke) informatie. Bijvoorbeeld wat voor dromen en ambities je hebt. Of ga iets dieper in op een van jouw hobby’s.

Tip 6: Waarom schrijft je juist hem of haar?

‘Je stond in mijn match-box en ik ben onder de indruk van je profiel, zullen we elkaar eens ontmoeten?’ Met een dergelijk bericht geef je niet duidelijk aan waarom je geïnteresseerd bent. Gebruik de informatie uit zijn of haar profiel. Bijvoorbeeld dat je het leuk vindt dat hij/zij ook zo sportief is, of dat je zo geïnteresseerd bent in zijn/haar vakgebied.

Tip 7: Stel vragen!

Toon jouw interesse en stel vragen. Zo maak je het voor de ander makkelijker om te antwoorden. Stel, je ziet in het profiel dat iemand graag leest, dan brengt een simpele vraag als ‘Wat is je lievelingsboek?’ het gesprek goed op gang. En doe vervolgens iets met die informatie. Als je vervolgens dat boek ook leest en erover schrijft, laat jij je van jouw beste kant zien.

Tip 8: Gebruik spreektaal

Zorg uiteraard dat je netjes en verzorgd schrijft, maar wees tegelijk informeel. Maak af en toe een ‘babbeltje’ alsof je op een feestje bent. Vertel wat je opviel in het nieuws of iets opvallends dat je die dag meemaakte. Zo ontstaat sneller het beeld van een vriend!

Tip 9: Laat elkaar even anoniem blijven

Een contactverzoek ontvangen vindt iedereen leuk en spannend. Maar veel mensen – vooral vrouwen – waarderen in de eerste fase een stukje anonimiteit. Geef niet meteen jouw telefoonnummer of e-mailadres, en vraag er ook niet om. Dit kan afschrikken. Win eerst rustig elkaars vertrouwen door geïnteresseerde berichten uit te wisselen.

Tip 10: Laat een foto van jezelf zien

Als je al een tijdje met elkaar schrijft, zal een foto zeker gewaardeerd worden. Maar zorg dan vooral dat je een enthousiaste foto uitkiest. Geen kille pasfoto of een al te serieus portret, maar bijvoorbeeld een leuke herinnering, of een moment waarop jij je hobby uitoefent. En het belangrijkste: lach, want iedereen is mooi en aantrekkelijk als die lacht!