Datingmoeheid: Als je even de pauzeknop indrukt.

Parship Redactie

Dating -moeheid betstaat dat? En is het erger geworden tijdens ‘coronatijden’? Hoe kan je opnieuw plezier beleven aan het daten, aan het leren kennen van nieuwe mensen? Wij geven je graag wat tips mee.

Ja, het bestaat en sterker nog, er is al wetenschappelijk onderzoek naar geweest. Sociaal psychologe, Tila Pronk van de universiteit in Tilburg, onderzocht het. Zij kwam tot de conclusie dat dating-moeheid veroorzaakt werd door de oneindige keuze van potentiële partners. En ook al lijkt het op zich wel fijn om te weten dat je een behoorlijke vijver hebt om in te vissen, toch wordt een definitieve keuze maken dan net extra lastig. Want van het minste wat je aan die persoon niet leuk vindt, kan je doen beslissen om gewoon om te schakelen naar de volgende. Zo inwisselbaar dat je zelf omgaat met de vissen uit je vijver, zo inwisselbaar ben je uiteraard zelf ook. 

Sterker nog, net doordat je ziet dat er zoveel mogelijke partners zijn, wil je uiteraard de juiste eruit halen, maar dat wil ook zeggen dat je ze haast allemaal moet aanspreken om te zien of er wel een klik is en dat maakt ons veel pessimistischer dan ervoor.

Verder is het ook zo dat het een enorm tijdrovend gebeuren is: je start een hele avond een conversatie, tijpt je vingertoppen stuk, probeert grappig en gevat te antwoorden en de dag erna hoor je niets meer. Weg contact, weg tijd, weg avondje film.

Is het dan erger geworden in Coronatijden? Eigenlijk wel… Alles werd veel meer digitaal. Dus grote visvijvers, dus moeheid.  De kleinere visvijvers werden gemist: de toevallige ontmoetingen op café of tijdens een festival, daar hebben we er een heleboel van moeten missen, net zozeer als de ontmoetingen op universiteit, bij de hobbies,….

5 mogelijkheden om datingmoeheid te verhelpen

1. Realistische verwachtingen:

We raden mensen aan om geen te hoge verwachtingen te hebben. Ga er niet van uit dat je bij een eerste date al dadelijk voor het altaar gaat staan. Ga eerder naar een eerste date met als basisidee: ik wil gewoon een leuke tijd hebben. En als het dan niet echt iets is om een relatie mee p te bouwen, dan heb je tenminste een toffe avond gehad, heb je een nieuwe koffiebar leren kennen of heb niet alleen moeten eten. We horen ook van onze leden dat mensen die met realistische verwachtingen op date gaan, minder nerveus zijn, meer zichzelf kunnen zijn en daardoor meestal ook een veel leukere datingervaring hebben. Wat de zin om een vervolgdate te plannen of eventueel meer mensen te leren kennen alleen maar kan aanwakkeren.

2. Haak niet te snel af.

Uiteraard voelt zo een eerste ontmoeting nog wat onwennig aan, dat is niet dezelfde vertrouwdheid als een lange relatie. Dus tenzij het een absolute tegenvaller is, ga voor minstens drie dates.

3. Met goesting en met mate daten.

Date niet omdat je abonnement volgende maand afloopt, maar alleen als je zin hebt. Heb je effe een dip, ga dan maar eens uithuilen bij grote zus of bij de maten op café iets drinken. En date niet elke dag of beperk de datetijd per dag. Maar dan een uur per dag ermee bezig zijn is veel te veel! Jaag jezelf niet op, en laat je door anderen ook niet opjagen. Daten is niet iets dat ‘moet’, maar iets dat mag. Prent jezelf dat goed in je hoofd. Wil het even rustiger aandoen, geen enkel probleem. Neem je tijd. Wedden dat na een paar dagen of weken de zin om nieuwe mensen te leren kennen spontaan terug opkomt?

4. Er is altijd wel iets op aan te merken.

Volwassen mensen zijn geen onbeschreven bladen meer. Niemand niet. We dragen allemaal ons verleden en onze ervaringen mee. Ja, de meeste mensen hebben wat bagage mee. En dat is niet erg. Het kan zijn dat de ander wat bindingsangst heeft, niet direct zijn agenda wil vrijmaken voor jou of wat minder makkelijk praat in real life dan online. Zolang de ander bereid is daar met jou over te praten en bereid is hiermee aan de slag te gaan, kan het geen kwaad. Je moet de ander zijn rugzak niet dragen, jullie moeten gewoon ervoor zorgen dat je een koffer vinden die groot genoeg is om jullie beide rugzakken in te steken.

5. Doe niet met een ander wat je zelf ook niet wil.

Niet iedere date of ieder online contact gaat tot een resultaat leiden. Dat is ook niet onlogisch. Het is wel belangrijk om het op een juiste manier af te handelen. Beantwoord berichten, wijs vriendelijk en beleefd af, maak duidelijk als de afspraak niet was gelopen zoals je wil of als je geen of geen nieuwe date wil. Jij wil dat ze jou correct behandelen, wel, doe hetzelfde. Wie zelf met respect behandeld wil worden, doet dat ook bij een ander. Wie onrespectloos behandeld wordt, kan de zin in het daten verliezen, en dat kan niet de bedoeling zijn.