Do’s & Dont’s

30.09.2021 Parship Redactie

Mieke vraagt zich af hoe mensen er toch in slagen om een relatie af te blokken of mislopen, nog voor er ook maar sprake is van eentje. Vaak slaan singles pareltjes over, omdat er een klein puntje in hun langewenslijst niet is aangevinkt. Tjid voor een goede do and don’t voor zowel mannen als vrouwen.

Soms vraag ik me echt af hoe mensen er toch in slagen om een relatie af te blokken of mislopen, nog voor er ook maar sprake is van eentje. Ik verklaar mij nader. Soms hoor ik vrijgezellen wel eens klagen dat ze niet echt vinden wat ze willen. Maar vaak slaan ze pareltjes over, omdat er een klein puntje in hun langewenslijst niet is aangevinkt.

Nog eens tijd voor een goede do and don’t dus….
Een van de typische bemerkingen is dat er zo weinig mannen hun profiel helemaal invullen. Of, dat de mannen die alle onderdelen hadden ingevuld, dat op een veel te non-chalante manier hadden gedaan. Een man die in het vakje waar hij wat meer over zichzelf kon invullen schrijft: ‘Ik ben op zoek naar een leuke vrouw om in mijn vrije tijd fijne dingen mee te doen” , wordt vaak snel gedelete. Het feit alleen al dat die man zo weinig had geschreven over zichzelf, doet vrouwen afhaken. Ze gaan uit van de veronderstelling dat iemand die niet eens de moeite doet om zichzelf fatsoenlijk voor te stellen, zeker ook de moeite niet zal doen in een relatie.

Een don’t voor de mannen: laat je profiel niet onvolledig en probeer de vrij in te vullen vakken zo goed als je kan te gebruiken. Vrouwen lezen die dus weldegelijk en keuren hiermee je profiel goed of af.
DO: Als je zelf niet zo een vlotte pen hebt, vraag dan wat hulp van vrienden of vriendinnen. Gegarandeerd een leuke avond om samen zoiets te schrijven! En vergeet niet dat een beetje humor altijd wel gesmaakt wordt bij het andere geslacht.

Een don’t voor de vrouwen: reken mannen niet af op hun schrijfkunde. Sommige mensen zijn nu eenmaal meer vlotte praters dan schrijvers. En daarbij… dyslexie komt anderhalve keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, toch iets om rekening mee te houden. Last but not least: vrouwen, wat hebben jullie het liefst? Een man die het goed kan uitleggen of een man die daden stelt bij zijn woorden?
DO: bel op zijn minste een keer met de man. Misschien heeft hij wel een ontzettend leuke stem, kan hij geweldig goed verhalen vertellen en brengt hij je zelfs aan het lachen!

Heel wat vrouwen vallen over het feit dat mannen een zonnebril dragen op hun profielfoto of met een gsm in de hand, al bellend dus, poseren. Hier zitten vrouwen vaak met het idee dat een man die zijn ogen niet laat zien van in het begin, niet te vertrouwen is. Maar ook over foto’s met een gsm zijn sommigen bikkelhard. “Als hij dan toch zo graag telefoneert, dan moet hij niet verwachten dat ik in de zetel naast hem blijf zitten tot het gesprek ten einde is. Dan kan hij beter een relatie beginnen met zijn Iphone”

Een don’t voor de mannen: het ziet er misschien wel stoer uit om een zonnebril te dragen, maar vrouwen zien liever je hele gezicht. Neemt niet weg dat je meer dan één foto kan opladen en daar mag er zeker eentje tussen zitten met je zonnebril op.
DO: Zet meerdere foto’s van jezelf op de site! Waarom niet eentje met je werkpak aan? Wat dat pak dan ook mogen wezen. Vergeet er ook niet eentje bij te steken waar je met een of andere dagelijkse activiteit bezig bent. Ja, vrouwen vinden het best leuk om je al kokend te zien staan achter vier kookpotten, je in actie te zien op een van je hobby’s of en een stukje van je interieur te kunnen bespieden terwijl je met een boek in je zetel ligt.
Een don’t voor vrouwen: baseer je mening niet op een foto. Hij heeft misschien alleen maar een zonnebrilfoto omdat hij alleen op vakantie foto’s van zichzelf heeft genomen of laten nemen.
DO: vraag hem om je wat meer visueel materiaal door te sturen! En vergeet niet: een foto zegt niet alles!


Een don’t voor mannen: een van de meest voorkomende opmerkingen in relatietherapie gaat over de afwezigheid van de man (of vrouw) in de relatie. Net omdat hij/zij steeds aan het telefoneren was, te veel berichten stuurde of achter zijn/haar pc zat de hele avond. Een foto met je GSM lijkt misschien wel te laten zien dat je een druk bezet man bent die goed zaken doet. Maar hiermee maak je je zelf dus niet aantrekkelijk.
DO: haal die foto er maar af.

Een don’t voor vrouwen: hij wil gewoon laten zien dat hij druk bezig is, dat hij zijn zaken op orde heeft.
DO: negeer de foto en kijk naar al de andere uit de reeks of vraag naar andere!

Vergeet niet, single, dat jij de teksten en foto’s ook maar interpreteert vanuit je eigen standpunt. Vanuit je eigen referentiekader en je eigen ontmoetingen ga je al snel interpreteren zonder dat je eigenlijk meer achtergrondinformatie hebt. Geef mensen een kans en beoordeel niet te snel. Dan lukt het je zeker om iemand te vinden die bij je past en heel vaak is dat niet diegene die helemaal overeenkomt met jouw wishlist.

Over de auteur

Mieke Mievis is in 1998 afgestudeerd als seksuologe aan de KU Leuven. Daarna heeft zij haar postgraduaat in systeemtherapie gevolgd van 1998-2001 om als relatie en sekstherapeut aan de slag te kunnen. Zij startte haar eigen praktijk op in Ternat en heeft inmiddels ook een praktijk in Haacht lopen. Naast haar werkzaamheden als relatietherapeute bij Parship werkt ze voor de Vlaamse Overheid, waar ze dossierbehandelaar is rond het thema seksuele gezondheid. Dat thema behandelt ze ook vaak in de media. Zo heeft ze twee jaar een rubriek (lekkere lijven) gehad op de vroegere radiozender Donna, werkte ze mee aan het maandblad Milo en werd ze in een aantal radio- en televisieprogramma’s gevraagd om haar expertise. Tegenwoordig heeft ze een vaste rubriek in de weekendbijlage de NINA en geeft ze geregeld lezingen over lichaamstaal, een thema waar ze in ‘ de zomer van 2007’ mee op het scherm te zien was. Je kan haar ook nalezen in drie boeken: het lekkere Lijvenboek 1 en 2 en dit jaar verscheen ‘Natuurlijk over Seks’. Sinds jaar en dag staat Mieke ook met artikelen de leden van Parship bij.