Een afwijzing – wat nu?

30.09.2021 Parship Redactie

Afwijzingen horen bij het zoeken naar een partner zoals calorieën bij slagroom horen – zonder gaat het niet. Iedereen wil ten slotte zelf degene kiezen met wie men het leven gaat delen. Desondanks vat men een afwijzing al snel persoonlijk op… Hoe je het beste met blauwtjes om kunt gaan.

Na de eerste ontmoeting was hij vol vertrouwen. Het begon allemaal heel goed, vond hij. Helaas kwam er de volgende dag een e-mail: je bent heel aardig, maar… Afwijzingen doen pijn. Vooral als men het contact zelf anders ervaart en al op meer is beginnen te hopen. Als er meerdere afwijzingen na elkaar komen, beginnen ook mensen die normaalgesproken niet erg zelfkritisch zijn te piekeren: ligt het aan mij? Ben ik dan zo klein, stom en lelijk dat niemand mij wil? Of de gedachten gaan op een andere manier een eigen leven leiden: alle mannen/vrouwen zijn slecht. En de wereld is sowieso… Met zo’n vertekende kijk op de dingen komt men echter niet ver. Als “alle” potentiële partners slecht zijn, blijft er niemand over – en wat heeft men daar nu aan?

De andere kant van de medaille

Probeer realistischer tegen de dingen aan te kijken. Ook al ben je niet de partner van ieders dromen, je bent beslist ook geen nachtmerrie. Zorg ervoor dat jouw zelfbeeld niet afhankelijk is van jouw succes bij het zoeken van een partner, want daarbij gaat het om het oordeel van wildvreemde mensen. Jouw relaties met jouw vrienden en familie tonen aan dat je wel degelijk de moeite waard bent. En je zult ook zeker en vast nog andere, veelbelovende ontmoetingen beleven. In eerste instantie blijkt uit afwijzingen dat je actief bezig bent met het zoeken naar een partner – wat dat betreft een positief teken dus. Wie bij vele kandidaten aanklopt, moet natuurlijk met meer afwijzingen rekening houden dan iemand die geen pogingen doet anderen te leren kennen en daardoor weliswaar afwijzingen vermijdt, maar ook waardevolle kansen misloopt. Bij het zoeken naar een partner moet men afwijzingen nu eenmaal voor lief nemen. Je wilt immers zelf toch ook de keus hebben en daarmee de vrijheid om “nee” te zeggen. Wat speciaal is op het internet: je knoopt nergens zo snel en efficiënt contacten aan, je kunt tientallen contactverzoeken tegelijk verzenden en je geniet de bescherming van de anonimiteit. De keerzijde van de medaille is echter dat hetzelfde systeem ervoor zorgt dat men net zo gemakkelijk met een muisklik afwijzingen kan versturen of contacten afbreken.

Je kunt er niets aan doen

De ene afwijzing na de andere, dat kan gebeuren. De ervaring heeft echter geleerd dat dit vaak niet aan de eventuele tekortkomingen van de zoekende ligt, maar eerder aan de “marktomstandigheden”. Als er bijzonder veel mannen of vrouwen uit een bepaalde leeftijdsgroep op zoek zijn, zit er voor de felbegeerde tegenhanger van die zoekenden niets anders op dan van een hoop contacten vroegtijdig afscheid te nemen. Om een afwijzing juist in te schatten moet men zich realiseren wanneer en onder welke omstandigheden men afgewezen werd. Soms zit het al dan niet reageren op een contactverzoek of berichtje in een klein hoekje. De manier waarop je je berichtje formuleert, speel je in op wat je op het profiel van jouw match leest? Mocht je nu het gevoel hebben dat je met teveel afwijzingen te maken hebt, bekijk dan eens goed de foto’s die je bij jouw profiel zet, of hoe je jouw vrije velden hebt ingevuld. Het kan echter net zo goed zijn dat deze persoon jouw gegevens helemaal geweldig vond, maar al met andere singles in conact is. Ook het toeval en de stemming van degene die moet kiezen spelen een rol. Hoe dan ook – de ander kent jou alleen maar op basis van een paar kerngegevens en een eventueel kort persoonlijk berichtje. Ook wie een foto van jou gezien heeft, kent daarmee nog niet door en door jouw zielenleven. Trekt je daarom alles niet te zeer aan en probeer het gewoon nog een keer. De aanhouder wint, zeker bij online daten.

Het wordt persoonlijker

Als er al e-mails zijn uitgewisseld en er misschien al een ontmoeting is geweest, komt een afwijzing (nog) harder aan. Niettemin: ook dan kan men elkaar nog niet werkelijk kennen. Als een contact zonder opgave van reden beëindigd wordt, mag je gerust navraag doen. Vaak liggen de redenen niet in jouw persoonlijkheid, maar blijkt het gewoon niet te klikken, of is er geen aantrekkingskracht. Ook dat is een realiteit .En…kan ook bij jou gebeuren. Dat jij na een date denkt…hmm dat leuke contact is toch iets minder veelbelovend. Als je het gevoel hebt dat je een grote blunder hebt begaan, kun je eventueel een vriend, of vriendin in vertrouwen nemen. Misschien kan die wel nuttige tips geven voor de volgende date. Want onthoud één ding goed, missen is menselijk en iedereen maakt wel eens fouten. Een eerste date is voor beide partijen soms best stressvol. Men is wat zenuwachtig en reageert anders dan men normaal zou doen. Vergeet niet…oefening baart kunst. Ook daten kan je leren.

Is er toch nog een kans?

Als je pech hebt, word je misschien ook een keer op grove en tactloze wijze afgewezen. Je moet jouw ergernis daarover dan niet onder stoelen of banken steken, maar bijvoorbeeld de ander duidelijk maken dat jij je afgewimpeld voelt (“Denk er eens over na of je dat ook niet op een aardigere manier kunt zeggen”). Denk er wel aan dat jij je niet in dezelfde kwetsende formuleringen uitlaat (“Ik vond jou ook te lelijk”). En ten slotte zijn er nog contacten van wie je een afwijzing niet zomaar wil accepteren. Dat hoeft soms ook niet – tenminste als er werkelijk interesse in de ander is en niet alleen gekwetste ijdelheid, omdat de ander jou met een afwijzing voor was. Als je de kans krijgt, probeer je het dan nog eens. Leg uit waarom je niet overtuigd bent door de redenen voor de afwijzing (bijv. 200 kilometer afstand tussen beiden) en noem ook tegenargumenten. Als de ander dan nieuwe redenen voor het afbreken van het contact aanvoert, moet je de afwijzing accepteren. Het heeft geen zin om na een afwijzing te blijven doorbomen over het waarom. Vergeet niet dat voor singles het ook moeilijk is om iemand af te wijzen.