Datingetiquette: 10 belangrijke regels voor wie op date gaat

Parship Redactie

Dating. Het gaat over de wijze waarop je de persoon, met wie je (hopelijk) de rest van je leven doorbrengt, voor je kan winnen. Laat je niet onder druk zetten en zet ook je zelf niet onder druk. In alle ernst, nerveus zijn over daten is volkomen normaal, vooral als je nieuw bent in de datingscene. Als je al een tijdje niet hebt gedate, vraag je je misschien af wat de actuele datingregels zijn, of dat de manier van daten is veranderd sinds de laatste keer dat je single was. In dit artikel bekijken we acht essentiële datingregels om je te helpen bij je zoektocht naar die ene speciale persoon.

Welke datingregels moet je in gedachten houden als je op zoek bent naar liefde?

Hoe date je effectief met iemand? Daten: wanneer en hoe begin je eraan? Op zoek gaan naar liefde kan overweldigend zijn, vooral als het voelt alsof de manier van daten de afgelopen jaren erg is veranderd en je geen duidelijk antwoord kunt krijgen op de vraag ‘wat is de juiste datingetiquette?’ Daarom hebben we een lijst met tien datingregels opgesteld die je een goed begrip geven van de huidige datingetiquette. Wees gerust, we behandelen alles, van wie moet betalen tot wat voor soort dates zinvol zijn in de huidige datingcultuur.

1.Daten doen we wanneer we er klaar voor zijn.

Daten doen je best pas als je er echt klaar voor bent. Zorg dat alles wat verwerkt moet worden uit een vorige relatie ook verwerkt is. Jij kan je pas echt openstellen voor een ander als de ex uit je systeem is, als je min of meer in het reine bent gekomen met je relationele verleden.

TIP: Breng je ex niet mee aan tafel. Er is immers niets zo ergerlijk dan een date die tijdens het eerste afspraakje enkel over het verleden kan vertellen. Wees ook alert, wanneer niet jij maar die andere teveel in het verleden, een vorige relatie blijft hangen, kan dit een ‘red flag’ zijn. De persoon in kwestie kan nog niet klaar zijn voor een nieuwe relatie.

2.Wees open minded.

De meesten van ons hebben een perfect partnertype, of op zijn minst een beeld in ons hoofd van het type partner waarnaar we op zoek zijn. Daten met een wishlist. Het heeft voordelen om te weten waar je naar op zoek bent, maar het is belangrijk om je niet van iemand af te sluiten alleen omdat hij of zij niet aan alle kwaliteiten op je lijstje voldoet. Daten moet meer zijn dan het aankruisen van vakjes op een lijstje. De spreekwoordelijke prins op het witte paard moet niet afgevinkt worden. Jezelf beperken tot één type kan immers betekenen dat je geweldige datingervaringen misloopt. Plus, uitgaan met iemand van wie je dacht dat het niet jouw type is, zorgt er misschien voor dat je uit je comfortzone stapt en jezelf openstelt voor nieuwe ervaringen. Dat is altijd goed.

TIP: Als je de datingprofielen van mensen bekijkt, probeer dan ten minste één aantrekkelijk of interessant ding aan hen op te merken, zelfs als ze niet jouw type zijn. Je weet maar nooit wat je tegenkomt! Wie weet word jij wel blij verrast.

3.Wees duidelijk over je verwachtingen.

Ben je op zoek naar een kortstondige flirt, een casual relatie, of ben je klaar voor een serieuze relatie?  Wat het ook is dat je zoekt ; casual, polyamoureus, one-night-stand of serieuze relatie, één van de belangrijkste datingregels is dat je hierover klare wijn schenkt. Wees hierover echt heel duidelijk. Het is een enorme domper om iemand te ontmoeten, een paar afspraakjes met hem of haar te hebben en je dan te realiseren dat je totaal van mening verschilt, totaal andere verwachtingen hebt over het soort van relatie je wenst. Het is om te beginnen ook belangrijk om de tijd te nemen om erachter te komen wat je zelf wilt, want hoe je een potentiële partner date zal waarschijnlijk sterk variëren afhankelijk van of je einddoel een serieuze relatie is of een casual fling.

TIP: Wees eerlijk- niet enkel wat je profielfoto betreft maar ook in alle communicatie die je voert. Zo verspeel je niemand anders tijd op een nutteloze manier , inclusief jouw eigen tijd.

4.Wie moet de eerst stap zetten?

Nog niet zo lang geleden was ‘wie-zet-de-eerste-stap’ één van de meest rigide datingregels van allemaal. Het verschil met nu kan niet groter zijn. Hoewel het zeker nog steeds gebruikelijker is in hetero-relaties dat mannen het initiatief nemen, is het absoluut geen schending van de moderne datingetiquette voor vrouwen om de eerste stap te zetten. Sterker nog, de meeste mannen vinden het juist leuk wanneer vrouwen de eerste stap zetten!

Als het gaat om hoe je moet daten, moet je je geen zorgen maken over het zetten van de eerste stap, ongeacht welk geslacht je bent (of het geslacht van de persoon in wie je geïnteresseerd bent). De meeste mensen zijn gevleid door de interesse – en als dat niet zo is, kun je het altijd nog een keer proberen met iemand anders.

TIP: Vraag het gewoon – het ergste dat je kan overkomen is dat de andere persoon nee zegt. Wij weten echter uit ervaring dat actie voor reactie zorgt, ongeacht het geslacht van de persoon die actie onderneemt. En ja ook al kan die soms negatief zijn in vele gevallen is dat ook het omgekeerde.

5. Overweeg eigenzinnige date-ideeën.

Steeds meer singles laten de traditionele ideeën over hoe je met iemand moet daten varen ten gunste van informelere manieren om elkaar beter te leren kennen, zoals wandelingen, samen een museum of kunstgalerie bezoeken of zelfs toeristje spelen in hun woonplaats of naburige stad. Niet alleen is de druk lager dan bij een etentje of een drankje, samen een activiteit ondernemen betekent ook dat het makkelijker is om dingen te vinden om over te praten. Afwijken van traditionele afspraakjes kan ook goedkoper zijn – een belangrijke overweging als het gaat om hoe te daten in de huidige economie!

TIP: Verras je date met een leuk ‘date-idee’, maar overdrijf niet. Origineel staat niet gelijk aan spectaculair. Je hebt al wat over en weer ‘gepraat’ of gechat, dus je kan vermoedelijk al wel aanvoelen wanneer iets ‘teveel van het goede is.’ Bungee jumpen op een eerste date is een no-go bv.Of  het moest zijn dat jullie beide wel van extreem avontuurlijke uitdagingen houden, dan is het een andere zaak natuurlijk.

6.Denk eraan, echte connectie maken met iemand kost tijd.

Vandaag de dag leven we in een wereld van onmiddellijke gratificatie,beloning, wat het moeilijker kan maken om uit te vinden hoe je moet daten. Niet alle eerste afspraakjes zijn sprankelend, maar dat betekent niet dat je meteen moet stoppen met daten. Als er geen dating ‘red flags’ (dingen die echt not done zijn) zijn, zeg dan ja tegen een tweede afspraakje. Dit lijkt misschien de minst voor de hand liggende van alle datingregels, maar er is een reden voor. Een band opbouwen kost tijd en ook wat moeite. Een tweede date (idealiter een date met veel mogelijkheden om met elkaar te communiceren, op elkaar in te spelen) is een goede manier om te zien of het klikt en wie weet dat er misschien toch langzaam een vonkje kan overspringen tussen jullie.

TIP: Open en eerlijke gesprekken zijn een heel belangrijk onderdeel om connectie, emotionele intimiteit op te bouwen, houd een paar leuke onderwerpen achter de hand.

7.Wie betaalt?

We ontdekten dat de meningen over wie er betaalt voor een date vaak variëren afhankelijk van de geaardheid – in een onderzoek vond meer dan de helft van de ondervraagde hetero’s dat de man moet betalen, terwijl bijna alle Gay’s – maar liefst 97% – de rekening op de eerste date liever delen.

Het is duidelijk dat wie betaalt een zeer beladen onderwerp kan zijn als het aankomt op dating etiquette. Het is het beste om van tevoren duidelijk te maken wie er betaalt, zelfs als praten over geld ongemakkelijk voelt. Op die manier kun je genieten van de date zelf zonder je zorgen te maken over wat je aan het eind te wachten staat.

TIP:  Kies dates die passen bij het financiële niveau van zowel jou als je date. Er zijn genoeg geweldige eerste date ideeën waar je helemaal niet veel geld voor nodig hebt! En onthoud 1 ding, mocht de andere partij toch perse willen betalen en vond je de date wel leuk, dan heb je onmiddellijk een opening, een haakje om een tweede date te versieren.

8.Hoe brei je een einde aan een date?

Aan alle goede dingen komt een eind, ook aan afspraakjes. Zelfs als ze niet goed gingen, is een deel van leren daten in staat zijn om de dingen netjes af te ronden. Als je je onveilig of bedreigd voelt, is dat natuurlijk een andere zaak. Geef altijd voorrang aan je eigen welzijn boven beleefdheid. Zorg ervoor dat je je date bedankt – ze hebben tenslotte de tijd en moeite genomen om je te ontmoeten, ongeacht hoe de date is verlopen of wie er heeft betaald. Als de date goed ging, kun je ook subtiel aangeven dat je graag een tweede date wilt. Als dat niet zo was, of als je het gewoon niet meer ziet zitten, is het belangrijk dat je de persoon in kwestie niet aan het lijntje houdt – wees daar zo vriendelijk mogelijk over terwijl je ook laat weten dat een tweede date niet doorgaat.

TIP:  Laat je eigen gevoelens bepalen hoe je de date precies wilt beëindigen – met een beleefde ‘het-ga-je-goed’, tot ziens, een knuffel, een kus, of nog meer.

9.Hoe houd je contact na de eerste date?

Moet je een berichtje sturen na de eerste date? Wanneer moet je het sturen? Wat schrijf je? De antwoorden op deze vragen zouden een heel artikel kunnen vullen – en we hebben inderdaad tips over wat je moet schrijven na de eerste date. Het belangrijkste om te weten is dat de oude datingregels zoals de drie-dagen-regel niet van toepassing zijn; in plaats daarvan is het belangrijk om het gesprek evenwichtig en heen-en-weer te houden in plaats van een eenzijdige stortvloed van berichtjes. Het is ook belangrijk om het rustig aan te doen met details – je wilt tenslotte iets hebben om over te praten op je echte date! Maak je geen zorgen als ze niet meteen antwoorden. Ze hebben het waarschijnlijk gewoon druk. Kalm blijven en het luchtig houden zijn de sleutel tot succesvol daten.

TIP: Stuur meer dan enkel ‘Hoi/Hi’ – stuur ze in plaats daarvan een link naar iets interessants, of iets waardoor je aan hen moest denken, of vraag naar hun dag. Probeer op een luchtige manier de connectie warm te houden.

10. Hoe vraag ik voor een 2de date?

Houd het simpel – Tweede afspraakjes zijn belangrijk, maar als je uitzoekt hoe je om een tweede date moet vragen, probeer dan in gedachten te houden dat jullie nog in de beginfase van jullie connectie zitten. Ga voor iets rustigs zoals vertellen dat je het leuk vond en dat je de andere persoon graag nog eens wilt zien.

Kies je timing – De algemene regel als je je afvraagt wanneer je om een tweede date moet vragen is 0-5 dagen, anders loop je het risico dat je de vonk verliest die jullie hebben gecreëerd op jullie eerste date, maar je moet je timing ook baseren op waar jullie beiden op dit moment emotioneel beschikbaar voor zijn.

Heb al een goed idee voor een tweede date in gedachten – Als je het vraagt, is de eerste positieve reactie die je misschien krijgt: ‘Klinkt goed! Wat gaan we doen? Dit is het verkeerde moment om vast te zitten en geen ideeën te hebben voor een tweede date.

TIP: De andere persoon is bereid om opnieuw op date te gaan. Je hebt elkaar al uitgebreid gesproken op de eerste date en voordien ook al online. Je weet nog niet alles van elkaar, maar je staat al een stapje verder. Probeer een aanknopingspunt te vinden waaraan je je vervolgdate kan ophangen. En verpak het op een originele manier. In plaats van simpel te vragen om samen te gaan eten in een goed italiaans restaurant, omdat je weet dat de persoon daarvan houdt, verpak je het iets origineler….

Jij-ik-bij de beste italiaan van ’t Stad – glaasje wijn-lekkere pasta en heel erg doen of we op de Piazza della Signora in Firenze zitten. Wat denk je?

Actuele datingregels maken daten in de moderne wereld een stuk eenvoudiger

Daten kan een groot avontuur zijn – en zoals bij alle avonturen zijn er momenten waarop je je verloren of overweldigd voelt. Met de datingregels in dit artikel zul je echter veel gemakkelijker door de vaak complexe wereld van het moderne daten kunnen navigeren. Vraag je je af hoe je je datingetiquette kunt oefenen? Parship is de perfecte plek, met een uitgebreide datingpool vol singles en geweldige functies voor interactie met andere singles, singles die net als jij op zoek zijn naar een gelukkige, echte relatie. Meld je dus aan en breng wat je hebt geleerd over daten vandaag nog in praktijk bij Parship.

Wil je meer lezen?

10 leuke vragen voor een eerste date

7 concrete tips om als vrouw je mannetje te staan op de eerste date

Nu gratis aanmelden om voor jou de partner te vinden die echt bij je past.