Hoe herken je een catfish: Hoe voorkom je dat je online gehecht raakt aan een fake profiel?

Parship Redactie

Stel je dit voor: je hebt online een interessant persoon ontmoet, het klikt, er worden wat berichten over en weer gestuurd, het gaat fantastisch… Dan kom je erachter dat deze persoon niet echt was en je ‘relatie’ die je hebt opgebouwd ook niet. Je bent net gecatfished. Laten we eens van naderbij bekijken hoe je een catfish kan herkennen en hoe je kan voorkomen dat het jou overkomt.

Wat is catfishing?

Catfishing is het fenomeen waarbij een person zich voordoet als iemand die hij/zij niet is. Meestal gebruiken ze informatie en beelden die ze gestolen hebben van iemand anders. In het ergste geval stelen ze iemands volledige identiteit (Geboortedatum, plaats..).Catfishers  doen dit voor financieel gewin, om een slachtoffer lastig te vallen, of gewoon uit boosaardigheid. De term komt uit een documentaire uit 2010, geproduceerd door Nev Schulman, die was bedrogen door een vrouw die online loog over haar identiteit. 

Hoe kan ik een catfish herkennen?

Vraag jij je ook af hoe je kunt zien of iemand je aan het catfishen is? Het spotten van een catfish lijkt misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar we proberen hier toch tools aan te reiken om jou te helpen. Het gaat er in eerste instantie om dat jij je bewust bent van jouw online omgeving, dat je alert blijft wanneer je online bent en niet alles onmiddellijk voor waar aanneemt.   

1. Begrijp de drijfveer van de catfish

Een groot deel van de catfishers doen het om mensen te misleiden en hun geld af te troggelen. Niet alle catfishers doen het echter voor financieel gewin. Sommigen lijden echt aan een laag zelfbeeld en zien het gebruik van de identiteit van een ander als de enige manier waarop andere mensen van hen kunnen houden. Misschien kan je voor dit type nog een beetje symphatie opbrengen, er zijn echter ook catfish die gewoon genieten van de sensatie van liegen tegen en manipuleren van andere mensen. Toch kan het begrijpen waarom mensen online over zichzelf zouden willen liegen een belangrijk onderdeel zijn van het ontmaskeren van een catfish. 

2. Ga ervan uit dat je ze overal kan tegenkomen

Catfish duiken niet enkel op in de context van online daten. Sociale media hebben ook een extra grote aantrekkingskracht voor dit soort types aangezien een van de belangrijkste tekenen van catfish de behoefte aan aandacht is. Sommige catfish zijn niet geïnteresseerd in het doen alsof ze een romantische relatie willen, maar richten zich in plaats daarvan op mensen die op zoek zijn naar vrienden. Daarom is het belangrijk om op je hoede te zijn wanneer je contact hebt met iemand nieuw. Begrijp je niet waarom die persoon jou contacteert, wees dan extra voorzichtig. Zeker als je niet op één of andere manier gelinkt, (via gemeenschappelijke vrienden of kennissen) bent met de persoon in kwestie. Je weet immers nooit wie er achter het scherm zit.

3. Kijk uit voor red flags en andere tekens aan de wand

De truken van de foor:

Inconsistente verhalen: Liegen en bedriegen. Catfish liegen vaak om zichzelf interessanter te maken en vinden het dan moeilijk om al die leugens bij te houden. De verhalen die ze vertellen vertonen verschillende ongerijmdheden.

Weigeren om op video te komen of elkaar persoonlijk te ontmoeten: Want dan zou het spel natuurlijk uit zijn.

Vleierij: Catfish hopen de aandacht van zichzelf af te leiden door zich volledig op jou te concentreren, vaak met een regen van complimenten.   

Het zijn geesten: het enige teken dat ze bestaan is op de site waar je ze hebt gevonden – en als je ze online zoekt vind je niets!

4. Onderzoek grondig hun profiel 

De beste manier om een catfish te spotten is door een het profiel eens grondig te bekijken. Catfishes hebben heel weinig informatie op hun profiel staan. Als je dat merkt, steek dan al je voelsprieten maar uit. Het kan betekenen dat ze er weinig tijd insteken of dat ze bang zijn om ontmaskerd te worden. Als er toch informatie opstaat is het belangrijk om te checken of je geen inconsistente dingen vindt. Bv. Komt wat de persoon in kwestie jou vertelt overeen met wat deze heeft geschreven. Bekijk ook de foto’s goed. Wees ook alert bij de foto’s. Daar kunnen ze ook wel eens de mist in gaan. Eens je weet waar je op moet letten herken je zo een fake profiel heel snel.

5. Gebruik Reverse Image Search  

Natuurlijk, de foto’s zijn prachtig, maar zijn ze echt de persoon met wie je hebt gepraat? Een manier om erachter te komen, is door de afbeeldingen door de Reverse Image Search-tool van Google te halen. Deze zoekmachine kan de bron van zowat elke afbeelding vinden, wat betekent dat als een catfish een stockfoto van een model hebben gepakt (een veelgebruikte tactiek) of foto’s van het leven van iemand anders hebben gestolen, je erachter kunt komen. Je kunt op URL naar de afbeelding zoeken of een kopie downloaden naar jouw telefoon of computer en Google Lens gebruiken om erachter te komen waar het beeld vandaan komt.

Hoe voorkom je om te worden gecatfished

Niemand houdt ervan om een slachtoffer te zijn, zelfs al heb je kunnen voorkomen om geld kwijt te spelen aan een bedrieger. Alhoewel je contact met scammers nooit volledig kan uitsluiten, kan je het risico om in de val te trappen van een online dating scammer wel serieus beperken met deze tips:

1. Geef geen te persoonlijke informatie 

Catfishes winnen ons vertrouwen door de informatie die we delen te gebruiken om een band met ons op te bouwen. Wees voorzichtig met te veel online te delen met vreemden. Hoewel het prima is om over minder persoonlijke onderwerpen te praten, moet je het echt leren kennen van elkaar bewaren voor later in de relatie, als je eenmaal wat vertrouwen hebt opgebouwd. Als je elkaar hebt gesproken, gezien (al is het op video).

2. Vertrouw op je buikgevoel

Vaak weten we instinctief al dat er iets mis is voordat ons brein dat doet. Als je buikgevoel je vertelt dat er iets niet klopt, let dan op! Het is ook een goed idee om een vriend of familielid in vertrouwen te nemen. Ze zijn geen betrokken partij en hebben vanop een afstand soms een klaardere kijk op de zaak. Een ander ziet soms sneller dat we te maken hebben met een bedrieger of catfish dan wij zelf, omdat we teveel betrokken partij zijn, er zelf te diep inzitten.

3. Wees niet bang om mensen te blokkeren en te rapporteren.

Je bent niemand iets verschuldigd. Geen aandacht en ook geen respons. De meeste sociale media hebben een rapporteringssysteem voor verdacht gedrag. Aarzel niet om dit te gebruiken als jij je niet comfortabel of bedreigd voelt. Of als de persoon waarmee je in contact bent aggressief wordt of om geld vraagt. Ieder dating platform dat aandacht heeft voor de veiligheid van de leden heeft eenvoudige tools om dit te doen. Bij Parship is dit de alert button op ieder profiel. Heel eenvoudig te gebruiken.

4. Toch een slachtoffer, blijf er niet mee zitten.

Gelukkig zijn er instanties waar je terecht kan, mocht je toch het slachtopffer zijn geworden van een manipulator, of zelfs als je er net één ontmaskerd hebt. Bij Financiële schade mag je niet aarzelen om ook de politie in te lichten. Soms gaat het ook gepaard met schaamte. Men blijft met het eigen verdriet  en schade zitten. Nergens voor nodig. Het ligt niet aan jou. Die manipulators zijn zo sluw dat ze alles uit de kast halen om mensen te misleiden. Spreek er ook over met je familie of vrienden, en als het nodig is kan een psycholoog ook soelaas bieden.

Vermijd om in de val van een catfish te trappen tijdens het online daten

Wanneer het op online dating, online liefde aankomt is niet iedereen op zoek naar een leuke relaties of eerlijke connecties. Daarom is het belangrijk om vertrouwen te hebben in andere mensen maar tegelijkertijd een beetje op je hoede te zijn. Wij bij Parship hechten enorm veel belang aan het creëren van een veilige dating omgeving. Wij zijn niet alleen de Nr.1 betrouwbare site voor online daten, onze experts van het Trust & Safety team werken heel hard opdat onze leden echte liefde kunnen vinden zonder dat ze zich druk moeten maken om hun veiligheid. Schrijf je nu in op Parship en start vandaag nog jouw datingavontuur naar een leuke echte relatie.

Meer informatie over veiligheid bij online daten

Meer informatie over veiligheid bij online daten

Bij Parship nemen we de veiligheid van onze gebruikers serieus – ons Trust and Safety Team heeft meer dan 20 jaar ervaring in het doen van precies dat – maar dat betekent niet dat er geen dingen zijn die jijzelf kunt doen om te helpen. Laten we eens kijken naar de handigste veiligheidstips voor online daten, evenals veelvoorkomende rode vlaggen en oplichting bij het daten.

Wij bij Parship dragen veiligheid hoog in het vaandel.

Jouw veiligheid staat voorop

Hoe herken ik een scammer of bedrieger