Opnieuw gaan daten na een relatiebreuk

06.12.2021 Parship Redactie

Hoe kan je nu weten of je klaar bent om je in te schrijven op een datingsite of datingplatform na een lange relatie?

Je inschrijven op een datingsite, impliceert dat je single bent. En meestal ben je single omdat je er een andere relatie geëindigd is. En zo een einde is meestal alles behalve prettig. Tijd heelt wonden en dat klopt, alleen heeft de ene breuk veel meer tijd nodig dan de andere: omdat de relatie hechter was, omdat de relatie langer geduurd heeft of omdat de scheiding emotioneler verliep. Iedereen gaat door een soort van rouwperiode en  daar kan je maar best bewust tijd voor maken.

Zet je verdriet en boosheid niet weg, maar word bewust van de pijn en durf deze te voelen. Om verdriet te laten stoppen moet je er met andere woorden eerst helemaal gaan instaan. Wanneer het komt, is het voor iedereen anders. Sommige mensen zijn ‘stille’ rouwers. Ze puzzelen het voor zichzelf uit, zonder dat je veel aan ze merkt. Andere mensen huilen dagen achter elkaar. Weer anderen hebben de behoefte om erover te praten, om het van zich af te schrijven of zich af te reageren in de fitness. Tijdens het rouwproces laaien emoties hoog op en wisselen erg. Om het jezelf wat makkelijker te maken kan je wel een aantal dingen doen.

Opgeruimd staat netjes

Een van de meest simpele acties om te doen waar veel mensen deugd van hebben is opruimen. Het schept orde in je huis, orde in je kasten maar maakt ook orde in je hoofd. Het einde van een relatie wil ook zeggen dat er plaats gemaakt moet worden voor iets nieuw. Verzamel al de spullen van je ex en geef ze terug. Niets is zo vervelend als elke dag herinnerd te worden aan je ex. Gooi gerust wat dingen weg die jij al al die tijd lelijk vond. En ruim ook op in je vrije tijdsbesteding en vriendenkring. Ging je vroeger steeds mee met je partner naar de voetbal of de basketbal? Zoek je dan een nieuwe hobby om op die dag te doen of maak er een gezellige madammenavond of mannenavond van!

Moest je je ex nog vaak zien, probeer dan een periode in te lassen waar je hem of haar een tijd niet tegen komt. Zo zal je makkelijker door je rouwperiode raken. Want verder gaan als goede vrienden kan alleen nadat je elkaar een tijd helemaal hebt losgelaten. Maar misschien is dat wel moeilijk omdat jullie een gezamelijke vriendenkring hebben opgebouwd. Dat kan. Jammer genoeg betekent het einde van een relatie betekent, vaak ook het einde van een aantal vriendschappen. Maar er zullen er zeker overblijven. De meeste vrienden kiezen niet graag partij. Om hen niet in de problemen te brengen, spreek je dus best met je ex af, wie er naar welk feestje gaat, zo belast je je vrienden hier niet mee. Anderzijds is het goed om je eigen netwerk weer wat uit te breiden. Nodig dus wat vaker een vriendin uit, hou een Mamzellenfeestje voor alle mama’s van aan de schoolpoot en wie weet bloeit daar wel een leuke vriendschap uit.

Het belang van zelfzorg

Mensen in een rouwperiode laten zich soms wat te veel gaan, doe dat niet en blijf jezelf de moeite waard vinden. Maak een afspraak bij de kapper en schoonheidssalon, breng een bezoekje aan de sauna en ga shoppen voor een paar leuke nieuwe outfits. Door jezelf goed te verzorgen en te kleden, voel je je automatisch een stukje beter. Je krijgt ongetwijfeld complimentjes over je nieuwe look en dat geeft je ego automatisch een lekkere oppepper.

In je verdriet gaan staan en tijd maken om te rouwen, wil niet zeggen dat je je plots moet omgeven met alles wat verdriet uitstraalt. Integendeel, vergeet de zielige liefdesliedjes en luister zoveel als je kunt naar opgewekte en vrolijke muziek. Als je graag leest, ga op zoek naar spannende lectuur die je de adem doet stollen of lees juist positief ingestelde tijdschriften. Die prachtige liefdesromans moeten in je kast blijven staan om het eerste half jaar stof te vergaren.

Wanneer ben ik klaar voor een nieuwe stap?

Je vraagt wanneer je dan klaar bent voor iemand nieuw? Dat kan verschillen van persoon tot persoon. Een rouwperiode na een overlijden verschilt immers wel van een rouwperiode na een relatiebreuk. Wel, een goede rouwperiode duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar en het is belangrijk dat je dit doet op een constructieve manier. Zo voorkom je dat je negatieve patronen, ontwikkeld met je ex, projecteert op een nieuwe partner. Bovendien blijf je dan niet met wrok over je ex rondlopen.
Veel mensen gaan hier in de fout. Ze rollen van de ene relatie in de andere, zonder de tijd te nemen om zich te bezinnen of hun emoties te verwerken. Je in de armen storten van de eerste de beste die voorbij komt is relatief eenvoudig, maar meestal geen goed plan. Relaties die ontstaan terwijl je er emotioneel nog niet aan toe bent zijn meestal gedoemd te mislukken. Met alle gevolgen van dien, want dan heb je nog een breuk(je) extra te verwerken.

Eigenlijk voel je het zelf maar al te goed wanneer je klaar bent voor iemand nieuw. Je bent klaar wanneer het oude je niet meer belangrijk lijkt. Vergelijk het met een cassettebandje: het geluid wordt pas gewist, als je er iets nieuws overheen opneemt. Maar je neemt er pas iets nieuws over op wanneer je zelf beslist hebt dat het oude toch niets meer voor jou is.

En dan, dan is het de moment om achter je pc te zitten en je in te schrijven bij een datingsite.

Misschien is dit ook interessant voor jou:

Nieuwe relatie na scheiding? Vermijd deze 10 valkuilen!