Nieuwe relatie na scheiding: vermijd deze valkuilen!

30.09.2021 Parship Redactie

Een nieuwe relatie beginnen na een scheiding is niet evident. Je draagt immers heel wat bagage mee. Sommige singles beginnen te snel met hun zoektocht naar een nieuwe partner. Anderen wachten dan weer te lang waardoor ze té ongeduldig worden. Toch kan je door de meeste valkuilen raken met de volgende tips van Single Coach Mieke.

Een nieuwe relatie beginnen na een scheiding moet je niet doen wanneer je nog aan het nawankelen bent. Je moet al terug stevig in je schoenen staan en beginnen vanuit je krachten. Je hebt heel je scheiding afgewerkt, bent door de rollercoaster van emoties gegaan en eindelijk heb je het gevoel dat alles weer wat stabiel is. Dat is de moment om een nieuwe relatie te beginnen. Dan begin je een relatie vanuit een evenwicht. Beginnen met een relatie uit nood is sowieso een slecht idee. Toch gebeurt het vaak genoeg: mensen die zich snel in een nieuwe relatie storten, omdat ze niet alleen willen zijn, omdat ze in financiële nood zitten, omdat ze seksueel te gefrustreerd raken, omdat ze hulp nodig hebben bij de opvoeding, omdat ze weer ‘gewoon’ willen zijn. Deze ‘noodrelaties’ kennen een goede Engelse term: Rebound, en ze lopen zelden goed af. De partner voelt immers hoe afhankelijk je bent en zal daarop afknappen of daar misbruik van maken.

Schuldig voelen, dat moet helemaal niet. Daar kies je zelf voor

En dan heb ik het niet alleen over de schuldvraag ‘wiens fout is het dat we scheiden’, maar zeker ook de schuldvraag over een nieuwe partner. Uiteraard heb je recht op geluk en hoef je je niet schuldig te voelen wanneer je een nieuwe partner tegenkomt. En hiermee gepaard gaat soms ook angst. Angst van de reactie van je ex op de nieuwe relatie en hoe die ex zijn/haar emoties hierover laat meespelen in het opvoeden van de kinderen. Het enige wat je kan doen is aan je kinderen duidelijk maken dat jij er bent voor hen, ook al is er iemand nieuw in je leven.

Vergelijk niet

Niets is zo erg dan dat je nieuwe partner je doen, denken en zeggen constant vergelijkt met je ex. Jij bent zijn/haar ex niet, hebt een eigen persoonlijkheid, een eigen karakter en een eigen manier om in een relatie te staan.

Zot verliefd is fijn, maar daarom moet je er niet naar handelen

Een nieuwe relatie na een echtscheiding is niet makkelijk. Je bent stapelgek van elkaar en hoe romantisch het ook zou zijn om het van de daken te schreeuwen, dat je maar beter niet doen. Je kan vaak niet onmiddellijk aan de hele wereld vertellen hoe verliefd je bent want de introductie bij je kinderen vraagt tijd, je familie en vrienden moeten wennen aan een nieuwe partner in je leven. Aanvaard dus, dat het niet makkelijk zal zijn en dat niet iedereen altijd even blij zal reageren. Tegen je nieuwe partner kan je ook maar beter eerlijk zijn over die reacties.