Nieuwe relatie na scheiding? Vermijd deze 10 valkuilen!

30.09.2021 Parship Redactie

Een nieuwe relatie beginnen na een scheiding is niet evident, zeker met kinderen. Let op voor valkuilen als onrealistische verwachtingen, vergelijken met je ex, te snel voorstellen aan je familie … Met deze 10 tips van onze singlecoach heb je meer kans op een succesvolle nieuwe start.

1. Wacht tot je echtscheiding finaal is

Een nieuwe relatie beginnen na een scheiding moet je niet doen wanneer je nog aan het wankelen bent. Je moet al terug stevig in je schoenen staan en beginnen vanuit je krachten. Je hebt heel je scheiding afgewerkt, bent door de rollercoaster van emoties gegaan en eindelijk heb je het gevoel dat alles weer wat stabiel is. Dat is het moment om een nieuwe relatie te beginnen. Dan begin je een relatie vanuit een evenwicht.

2. Ken je prioriteiten

Zoek eerst uit wat je zoekt in een partner. Welke waarden vind je belangrijk? Welke soort relatie zoek je? Door dit eerst uit te pluizen heb je meer kans om een partner te vinden waarmee je echt een langdurige relatie kan opbouwen.

3. Start geen relatie uit noodzaak

Beginnen met een relatie uit nood is sowieso een slecht idee. Toch gebeurt het vaak genoeg: mensen die zich snel in een nieuwe relatie storten, omdat ze niet alleen willen zijn, omdat ze in financiële nood zitten, omdat ze seksueel gefrustreerd raken, omdat ze hulp nodig hebben bij de opvoeding, omdat ze weer ‘gewoon’ willen zijn. Deze ‘noodrelaties’ kennen een goede Engelse term: rebound, en ze lopen zelden goed af. De partner voelt immers hoe afhankelijk je bent en zal daarop afknappen of zelfs misbruik van maken.

4. Wees realistisch in je verwachtingen

Ga niet op date met de verwachting dat je gaat trouwen. Jij en je date hebben misschien beiden een lange relatie of huwelijk achter de rug, en dat wil zeggen dat jullie van nul moeten beginnen. Na een lange tijd opnieuw gaan daten klinkt heel spannend, maar weet dat het niet altijd even romantisch of meteen raak is.

5. Voel je niet schuldig

En dan hebben we het niet alleen over de schuldvraag ‘wiens fout is het dat we scheiden’, maar zeker ook de schuldvraag over een nieuwe partner. Uiteraard heb je recht op geluk en hoef je je niet schuldig te voelen wanneer je een nieuwe partner tegenkomt. En hiermee gepaard gaat soms ook angst. Angst van de reactie van je ex op de nieuwe relatie en hoe die ex zijn/haar emoties hierover laat meespelen in het opvoeden van de kinderen.

6. Vergelijk niet

Niets is zo erg dan dat je nieuwe partner je doen, denken en zeggen constant vergelijkt met je ex. Jij bent zijn/haar ex niet, hebt een eigen persoonlijkheid, een eigen karakter en een eigen manier om in een relatie te staan.

7. Doe het rustig aan

Je bent stapelgek van elkaar en hoe romantisch het ook zou zijn om het van de daken te schreeuwen, dat kan je maar beter niet doen. Geef jezelf én je omgeving de tijd om te wennen aan de nieuwe relatie.

8. Stel niet te gauw voor aan de familie

Daten terwijl jij of je partner zelf kinderen hebben is niet evident. Spendeer op z’n minst 6 maanden met iemand voordat je hem of haar voorstelt aan je kinderen. Iemand te vroeg te vroeg voorstellen kan verwarrend of zelfs eng zijn voor (jonge) kinderen. Je kan vaak niet onmiddellijk aan de hele wereld vertellen hoe verliefd je bent want de introductie bij je kinderen vraagt tijd, je familie en vrienden moeten wennen aan een nieuwe partner in je leven. Aanvaard dus dat het niet makkelijk zal zijn en dat niet iedereen altijd even blij zal reageren. Tegen je nieuwe partner kan je ook maar beter eerlijk zijn over die reacties.

9. Vergeet je kinderen niet

Heb je je nieuwe partner voorgesteld aan je kinderen? Dat is een goede eerste start. Zeg ook dat zij altijd op de eerste plaats zullen komen. Praat met je kinderen over hun gevoelens, laat weten dat het oké is om boos, nerveus of verdrietig te zijn over jouw nieuwe relatie. Moedig je kinderen aan om vragen te stellen en te praten.

10. Blijf groeien in je relatie

Liefde is een werkwoord. Zelfs wanneer jullie helemaal gesetteld zijn als nieuw koppel (of als nieuw samen gesteld gezin) is het belangrijk om te blijven praten en uitzoeken hoe je de relatie nog meer kan versterken.

Voor jou samengevat:

Wacht tot je echtscheiding finaal is en zoek daarna uit wat je zelf wil. Ben je aan het daten? Ga dan niet te snel, voel je vooral niet schuldig en doe alles op je eigen tempo. En op het tempo van je (plus)kinderen, ook voor hen is dit een grote stap. Ook in deze nieuwe relatie is de vuistregel: blijf met elkaar praten over jullie gevoelens en verwachtingen. Veel succes!

Ook interessant voor jou:

50-plussers gaan online op zoek naar actie

Een afwijzing, wat nu?