Eerste date: Alle do’s and don’ts voor een eerste date

22.12.2021 Parship Redactie

Voor het eerst op date is best spannend. Zeker als je diegene online hebt ontmoet. Maar wees gerust, wij zorgen ervoor dat je niet onbeslagen het ijs op moet.

Het is gelukt! Je hebt elkaar online leren kennen en merkt dat er echt wel een klik is. Uiteraard ben je nieuwsgierig naar elkaar. Misschien heb je elkaar al gehoord, maar je kunt niet wachten om elkaar eindelijk live te leren kennen. Dat je dan wat zenuwachtig bent en wat gestrest is volstrekt normaal. Misschien ontmoet je wel de liefde van je leven. Er mag natuurlijk niets fout gaan! Maar wat als je niet aan elkaars verwachtingen voldoet? Je wilt natuurlijk de juiste indruk maken. Wat moet je dragen? Waar spreek je af voor een eerst date? Er schieten allerlei vragen door je hoofd.

Veel singles willen dat de eerste ontmoeting perfect verloopt. Hier mag niets aan het toeval worden overgelaten. Door jezelf zoveel druk op te leggen, maak je jezelf natuurlijk heel nerveus. Het is belangrijk dat de eerste kennismaking op een ongedwongen en ontspannen manier kan plaatsvinden. En met de juiste voorbereiding moet dat ook lukken. We geven jou hier wat tips en spreekwoordelijke handvaten om je nervositeit onder controle te krijgen. Daarenboven geven we je een paar date-ideeën voor de juiste locatie én de juiste outfit. Hier vind je ook adviezen over wat je nu beter wel doet en wat een absolute no-go is voor een eerste date. Want we willen natuurlijk allemaal dat die eerst date een succes wordt en misschien goesting geeft voor meer dates met deze persoon.

De eerste ontmoeting: Hoe bereid jij je voor?

Een van de meest voorkomende redenen voor deze nervositeit is de angst voor teleurstelling en afwijzing. (Op)Nieuwkomers op de datingmarkt voelen zich vaak onzeker voor een eerste date. Ze hopen dat ze niets verkeerds doen of niets verkeerds zeggen. Hier vind jij enkel concrete adviezen die ervoor zullen zorgen dat het bij jou iets relaxer verloopt. De volgende aspecten zijn belangrijk:

  • De juiste outfit: Er is eigenlijk maar één antwoord op de vraag “Wat moet ik aan?”: Kleding waar jij je prettig in voelt. Laat ons zeggen dat de joggingbroek best in de kast blijft. Maar dat wil daarom nog niet zeggen dat je strak in het pak moet verschijnen. Tenminste als dit niet jouw normale kleding is. Kies de outfit die het best bij jou past, wees verzorgd, maar zorg ervoor dat jij je niet ‘verkleed’ voelt. Belangrijk is ook dat de kledingkeuze bij de situatie past. Hoge hakken zijn onpraktisch voor een wandeling in het bos of op het strand. Maar die joggingbroek, die kan dan weer wel als jullie beslissen om een rondje te gaan lopen op die eerste date.
  • Verzorg jezelf: Een verzorgd uiterlijk is net zo belangrijk. Mannen besteedt wat aandacht aan je kapsel en verzorg je baard. Vrouwen letten bij mannen ook op de handen. Schone en goed verzorgde handen vinden ze belangrijk. Vrouwen overdrijven dan weer best niet met make-up. Teveel make-up is een afschrikmiddel. Mannen geven immers de voorkeur aan vrouwen met een natuurlijke uitstraling.
  • De juiste plek: de lijst met mogelijke plaatsen is lang: beginnend met een klassieke date in een café of een bar tot een wandeling in het park of via een tentoonstelling. Zorg er bij het kiezen van een locatie voor dat je op een normaal volume met elkaar kunt praten en dat je niet te veel van elkaar wordt afgeleid. Maar het is ook belangrijk om op een ​​neutrale plaats af te spreken.
  • Omgaan met nervositeit: In principe zijn een beetje stress en wat plankenkoorts vooraf een goed teken. Uiteindelijk geeft je lichaam je het signaal dat het zich mentaal al aan het aanpassen is aan de situatie en dat het klaar is om op zijn best te presteren. Accepteer dat je zenuwachtig bent. Diegene waarmee jij hebt afgesproken is vermoedelijk net zo nerveus. Wil jij je stressnieveau toch wat verlagen? Dan kan je jezelf afleiden door naar muziek te luisteren of een van je vrienden een belletje te geven.
  • Laatste voorbereidingen: Verdiep je op voorhand in het profiel van de andere. Bedenk vooraf welke dingen jij graag wil vragen, wat jou bijzonder interesseert, of intrigeert. Bekijk ook wat de overeenkomsten, leuke linken zijn. Opgelet: maaker geen kruisverhoor van.

Tijdens de eerste date: Do’s & don’ts

Naast de keuze van locatie en outfit zijn er nog andere vragen die door het hoofd van veel singles spoken, net voor de eerste date. We geven je de antwoorden op de belangrijkste vragen die mannen en vrouwen zichzelf kunnen stellen tijdens de afspraak..

1. Hoe zorg ik voor een goede eerst indruk?

De weg naar het hart van een vrouw verover je het best met humor en plezier. Opgelet: het is niet de bedoeling om hier een hele moppentrommel af te rammelen, of de standup comedian uit te hangen als je dat niet bent. Maar vrouwen houden er wel van om samen met hun date plezier te maken en te kunnen lachen. Een bijkomend pluspunt is ook om een goede luisteraar te zijn. Als een vrouw je iets vertelt; luister dan ook echt naar haar. Let ook op je lichaamstaal, deze kan wat je doet of zegt ondersteunen of net ondergraven. Een bovenlichaam dat naar voren buigt, rchting gesprekspartner geeft interesse weer. Achteloos naar achter leunen doet dan weer het omgekeerde.

Vrouwen kunnen wonderen verichten door een glimlach op hun gezicht. Vrouwen die initiatief tonen en zelfzeker overkomen scoren ook punten. Vertel niet teveel over jezelf, laat sommige dingen nog onbesproken en houd het een beetje mysterieus. Dat wekt nieuwsgierigheid op.

2. Welke onderwerpen zijn geschikt voor een eerste date?

Je wil elkaar op de eerste date beter leren kennen. Je wil dingen te weten komen die je nog niet wist en bovenal ook kijken waarin julie overeenkomen. Wat jullie gemeen hebben. Belangrijk is wel om er geen kruisverhoor van te maken. Houd het gesprek luchtig. Leg geen te zware onderwerpen op tafel. Laat je inspireren door de omgeving, de mensen rondom jullie, het eten, etc.. Zorg voor positieve gespreksonderwerpen. Dingen die jullie inspirereen, zaken waar je nog van droomt, een cursus, opleiding of wie weet reis, die nog op de planning staan, bespreken is ideaal.

Houd de exen van de gesprekstafel. Toch zeker tijdens de eerste date. Dat geeft de indruk dat je het één en het ander nog niet verwerkt hebt. Praat ook niet uitsluitend over jezelf. Stel ook vragen, toon interesse in je gesprekspartner. Ook van politieke onderwerpen blijf je best wat weg.

3. Wat zijn de no-go’s op de eerste date?

Er zijn andere fouten die je beter kunt vermijden bij een eerste date. We hebben de belangrijkste no-go’s nog eens voor je op een rijtje gezet:

• Veel te laat komen

• Onaangename lichaamsgeur (zweet of knoflook)

• Overmatig alcoholgebruik

• Opdringerigheid of zelfs overmatig lichaamscontact

Zo verloopt je eerste date soepel

We vertellen je hier wat struikelblokken kunnen zijn op een eerste date, wat belangrijke zaken zijn en hoe je bepaalde signalen het best interpreteert:

  • De begroeting op de eerste date: Het mag wat hartelijker. Vermijd een formele handdruk en bied een beleefde knuffel aan. Lichaamscontact zorgt voor nabijheid en kan helpen om het ijs te breken.
  • De duur: hoe lang de date duurt, hangt natuurlijk af van of je op dezelfde golflengte zit. Als je elkaar snel niets meer te zeggen hebt, kun je het na ongeveer een uur weer beëindigen. Als er echt een klik is, neem dan gerust wat meer tijd om elkaar te leren kennen. Maar overdrijf ook niet. Verschiet niet al je kruit onmiddellijk. Laat nog een opening voor één of meerdere vervolgdates.
  • Kussen op een eerste date, doen we dat? Als er echt een aantrekkingskracht is tussen jullie, is er geen enkele reden waarom een kus niet zou kunnen. Laat je onderbuikgevoel spreken. En kijk ook of het gepast is. Niets is zo vervelend als verkeerde interpretatie van signalen. Haast je dus niet, maar laat je ook niet opjagen. Samengevat: vertrouw op je gevoel en …op de electriciteit in de lucht, of juist het gebrek aan spanning.
  • Wie betaalt? De regel dat de man de rekening moet betalen is inmiddels achterhaald. Dat verwachten vrouwen tegenwoordig ook niet meer. Wie er ook betaalt maakt niet zoveel uit. De andere kan dat aangrijpen om een uitnodiging voor een vervolgdate te regelen. Waar deze dan betaalt. En…mocht je een vervolgdate om de één of andere reden echt niet zien zitten, kan je nog altijd aandringen om de rekening te splitsen.
  • Afscheid nemen: Het is belangrijk om te bedanken als je afscheid neemt van de date. Je hebt er immers zowel tijd als geld in geïnvesteerd. Als een vervolgdate voor jou een optie is, laat dit dan ook merken en geef een warme knuffel bij het afscheid.
  • De vervolgdate: Soms is het bij de eerst date al duidelijk dat jullie elkaar opnieuw willen ontmoeten. Is het niet meteen duidelijk of julie beiden dat willen laat dan wat meer tijd verstrijken voor de specifieke vraag over de tweede date. Na twee tot drie dagen kun je een nieuwe afspraak aanvragen. Zo toon je interesse, maar kom je niet opdringerig over.

De eerste date is voorbij en wat nu?

De hierboven besproken 2-3 dagen is geen absolute wetenschap. Als de date een succes was voor beiden, houdt niets jullie nog tegen om sneller contact op te nemen. Het maakt niet uit wie hier het initiatief neemt. Een kort berichtje sturen met een leuke boodschap kan al een bruggetje zijn voor een vervolgdate. Zo laat je interesse blijken waar de andere dan op kan inpikken.

Mocht voor jou een tweede date geen optie zijn , maar merk je dat de andere nog wel contact wil onderhouden ga dan niet ‘ghosten’. Ghosting is het niet meer reageren op berichten van de andere. Doen alsof er nooit contact is geweest. Dit gedrag is niet gepast en zeer kwetsend. Je zou dit zelf ook niet willen. Het is beter om eerlijk te zeggen dat voor jou een vervolgdate niet hoeft. Probeer dit op een vriendelijke manier te doen, laat geen hoop. Zeg de persoon in kwestie dat de vonk er niet was. Zo weet je datingpartner ook waar hij of zij aan toe is, en kan ook verder met het leven en het datingavontuur.