Eerste date? 10 do’s & don’ts voor een eerste date

Parship Redactie

Het is je gelukt! Je leerde elkaar online kennen en jullie eerste date ligt vast. Maar wat nu? Duik eerst in onze 10 do’s en don’ts. Van de ideale locatie, de juiste outfit, de beste begroeting, luchtige gespreksonderwerpen … tot de manier waarop je afscheid neemt en zelfs hoe je een tweede date vastlegt. Veel plezier!

10 do’s & don’ts op je eerste date:

1. Kies de juiste outfit

Do: Wat moet je nu aandoen op de eerste date? Kledij waar jij je prettig en zelfzeker in voelt. Laat ons zeggen dat de joggingbroek best in de kast blijft. Maar dat wil daarom nog niet zeggen dat je strak in het pak moet verschijnen. Tenminste als dit niet jouw normale kleding is. Kies de outfit die het best bij jou past, wees verzorgd, maar …

Don’t: Zorg ervoor dat jij je niet ‘verkleed’ voelt. Belangrijk is ook dat de kledingkeuze bij de situatie past. Hoge hakken zijn onpraktisch voor een wandeling in het bos of op het strand. Maar die joggingbroek, die kan dan weer wel als jullie beslissen om een rondje te gaan lopen op die eerste date.

2.Verzorg jezelf

Do: Een verzorgd uiterlijk is net zo belangrijk. Mannen besteden liefst wat aandacht aan hun kapsel en baard. En ook schone en goed verzorgde handen vinden vrouwen belangrijk.

Don’t: Overdrijf niet met make-up. Veel mannen verkiezen vrouwen met een natuurlijke uitstraling. En mannen: een vleugje parfum is prima, een halve flacon is verstikkend.

3. Kies de geschikte locatie

Do: De lijst met mogelijke plaatsen is lang. Hou je van klassiek (trek naar een café of bar), sportief (maak een wandeling in het park) of … ga je voor artistiek, zoals een museumdate?

Don’t: Kies niet voor een te luide of drukke locatie. Anders kan je amper met elkaar praten en ben je te snel afgeleid. Ga liever voor een neutrale plaats.

4. Hou je stress onder controle

Do: In principe is een beetje stress en wat plankenkoorts vooraf een goed teken. Uiteindelijk geeft je lichaam het signaal dat het zich mentaal al aan het aanpassen is aan de situatie en dat het klaar is om op zijn best te presteren. Accepteer dat je zenuwachtig bent. Diegene waarmee jij hebt afgesproken is vermoedelijk net zo nerveus. Wil jij je stressniveau toch wat verlagen? Dan kan je jezelf afleiden door naar muziek te luisteren of een van je vrienden een belletje te geven.

Don’t: Jezelf op voorhand wat goede moed indrinken? Géén goed idee.

5. De ideale begroeting

Do: Een date mag wat hartelijker. Lichaamscontact zorgt voor nabijheid en kan helpen om het ijs te breken.

Don’t: Vermijd een formele handdruk en bied liever een beleefde knuffel aan.

6. Hou het gesprek luchtig

Do: Hou het gesprek luchtig. Leg geen te zware onderwerpen op tafel. Laat je inspireren door de omgeving, het eten … Zorg voor positieve gespreksonderwerpen. Dingen die jullie inspireren, zaken waar je nog van droomt, een cursus, opleiding of wie weet je volgende vakantiebestemming?

Don’t: Hou de exen van de gesprekstafel, toch zeker tijdens de eerste date. Dat geeft de indruk dat je het één en het ander nog niet verwerkt hebt. Praat ook niet uitsluitend over jezelf. Stel ook vragen, toon interesse in je gesprekspartner. Ook van politieke onderwerpen blijf je best wat weg.

7. Duurtijd van je date

Do: Hoelang de date duurt, hangt natuurlijk af van of je op dezelfde golflengte zit. Als je elkaar snel niets meer te zeggen hebt, kan je het na ongeveer een uur weer beëindigen. Als er echt een klik is, neem dan gerust wat meer tijd om elkaar te leren kennen.

Don’t: Maar overdrijf ook niet. Verschiet niet al je kruit onmiddellijk. Laat nog een opening voor één of meerdere vervolgdates.

8. De rekening

Do: De regel dat de man de rekening moet betalen is inmiddels achterhaald. Dat verwachten vrouwen ook niet meer. Wie er betaalt maakt eigenlijk niet zoveel uit. De andere kan dat aangrijpen om een uitnodiging voor een vervolgdate te regelen, waar die dan betaalt. Maar je kan ook altijd voorstellen om de rekening te splitsen.

Don’t: Betaal jij of splitsen jullie de rekening? Ga dan niet zeuren over wie dat ene wijntje meer dronk. Sluit de avond in schoonheid af, zonder gekibbel over geld.

9. Afscheid nemen

Do: Het is belangrijk om te bedanken als je afscheid neemt van de date. Je hebt er immers zowel tijd als geld in geïnvesteerd. Als een vervolgdate voor jou een optie is, laat dit dan ook merken en geef een warme knuffel bij het afscheid.

Don’t: Hou het niet te formeel, maar let ook op met een iets te enthousiaste afscheidskus. Als er echt een aantrekkingskracht is tussen jullie, is er geen enkele reden waarom een kus niet zou kunnen. Twijfel je of het wederzijds is? Pols er even naar, toestemming is belangrijk.

10. Volgende date

Do: Soms is het bij de eerst date al duidelijk dat jullie elkaar opnieuw willen ontmoeten. Is het niet meteen duidelijk? Laat dan wat meer tijd verstrijken voor de specifieke vraag over de tweede date. Na twee tot drie dagen kan je een nieuwe afspraak aanvragen.

Don’t: Toon interesse, maar wees niet opdringerig.

Meer tips voor je eerste date?

10 leuke vragen voor de eerste date

De eerste afspraak

Lichamelijk contact bij de eerste ontmoeting