Dating tips van Single Coach Mieke

Liefde is keuzes maken: alles over keuzestress

Parship Redactie

Je weet wat ze zeggen: kiezen is verliezen. Als je beslist om ergens helemaal voor te gaan, sluit je meteen al je andere opties uit. Logisch, toch? Maar wanneer het over je liefdesleven gaat, lijkt dat niet zo evident. Onze single coach Mieke Mievis neemt de 5 voornaamste oorzaken van keuzestress (en hoe je ermee omgaat) onder de loep.

1. Schrik van het onbekende

Een partner kiezen? Dat is een heel grote – en enge – stap. Niet alleen wanneer je met iemand in het huwelijksbootje stapt, maar ook wanneer je gewoon samenleeft. Want er komen heel wat belangrijke vragen naar boven:

  • Waar gaan jullie wonen?
  • Huis of appartement?
  • Komen er kinderen?
  • Nemen jullie een hond? Of een kat?
  • Kopen jullie een auto? 

2. Moeite met knopen doorhakken

Kiezen om het eerste bericht te sturen? Om te antwoorden? Af te spreken en te kussen? Elkaar voor te stellen aan vrienden en familie? Of wat jullie hebben te benoemen als een relatie? Voor heel wat mensen is elke keuze beangstigend. Want elke nieuwe keuze kondigt een nieuwe fase in jullie relatie aan. Eentje die jullie weer dichter bij samenleven brengt … én alles wat daarbij komt kijken. Is dat dan telkens verliezen?

3. Zoektocht naar ‘de ware’

Heel vaak brengt kiezen zelf twijfels en angsten naar boven. Wanneer weet je dat iemand the one voor jou is? Jouw happily ever after – zo heet dat tegenwoordig. Al dat nadenken tijdens je zoektocht naar een partner kan je best angstig maken. Want als je al twijfelt of iemand een geschikte levenspartner zou zijn, kan het toch niet de ware zijn?

Bovendien blijven heel wat mensen vaak ook eindeloos zoeken naar betere alternatieven, naar het dekseltje dat perfect op hun potje past. Ergens op onze aardbol zal er ook wel een betere match voor jou rondlopen, maar dat mag je huidige keuze niet in de weg staan.

Hoe ga je daarmee om?

Niet te veel overdenken. Een partner kiezen is geen louter rationele keuze. Hoe hard je ook probeert om je emoties naast je neer te leggen, ze beïnvloeden je beslissing altijd. Je kan misschien wel alles puur rationeel bekijken (door het, bijvoorbeeld, in een plus- en minlijstje te gieten), maar de uiteindelijke beslissing maak je meestal met je hart.

4. “Wat als het niet werkt?”

Op korte tijd kan er heel wat veranderen in jullie relatie, ook hoe jij je erbij voelt. Wat als je plots niet meer verliefd bent? Wat als de gevoelens voor je partner verdwijnen? Dat bezorgt je vast nog meer keuzestress. Maar moet dat je dan écht tegenhouden? Je kan nooit zeker zijn over hoe je gevoelens evolueren, dus het heeft ook helemaal geen zin om je daarin druk te maken.

5. Blijven twijfelen

Heb je wel de juiste keuze gemaakt? Is het wel meant to be? Wie weet duikt er nog wel een betere partner op? Twijfelen is heel normaal in een relatie. Maar aarzelend in je relatie staan, wil zeggen dat je niet helemaal overtuigd bent van je keuze. En je jouw relatie als iets ‘niet-permanents’ beschouwt. Op die manier wordt twijfelen een constante in je leven, waardoor je soms zelf geen keuze meer wil (of durft) maken.

En als je dan toch een partner kiest, duiken die twijfels onmiddellijk terug op. Is er toch geen betere partner voor mij? Heeft deze partner echt alles wat ik wil? En dat staat jouw geluk alleen maar in de weg.

Hoe ga je daarmee om?

Kiezen voor een partner is zoals een studiekeuze: als je weet dat je gaat slagen, hoef je niet meer te blokken. Daar word je natuurlijk niet slimmer van en leer je niet om je grenzen te verleggen, om vol te houden, om door te bijten. Voeg de daad bij het woord en sta resoluut achter je beslissing.

6. Ons advies: laat liefde groeien

Twijfels zijn volkomen normaal in een relatie. Net omdat je nog een tikkeltje twijfelt, doe je extra je best voor elkaar en benader je de ander én je relatie met respect. Je gevoelens kan je niet helemaal sturen – en soms is de liefde zelfs ver te zoeken. Maar relaties moet je voeden en onderhouden: door intimiteit, quality time, respect, complimentjes, bevestiging, goeie communicatie, compromissen en kleine gebaren. Knuffel je partner dus maar, leg je hand op elkaars been tijdens het rijden, streel elkaar, stuur een lief berichtje, wees dankbaar voor de kleine dingen. Dat geeft dan wel geen garantie dat de liefde zal blijven duren, maar doet je minder twijfelen over je keuze.

Voor jou samengevat:

Een levenspartner kiezen is een enge stap, die een heleboel twijfels en angsten naar boven brengt. Heb je wel de juiste keuze gemaakt? Is het the one voor jou? Gaat de liefde blijven duren? Twijfels zijn volkomen normaal in een relatie, maar ze mogen je geluk natuurlijk ook niet in de weg staan. Sta resoluut achter je beslissing. En geef je gevoelens de ruimte om te groeien.


Ook interessant:

Van succesvol daten naar serieuze relatie

Serieuze relatie

5 redenen waarom niet alle mannen een relatie willen

5 redenen waarom intelligente vrouwen vaker single zijn