Dating tips van Single Coach Mieke

Waarom intelligente vrouwen langer single zijn

30.09.2021 Parship Redactie

Hoe komt het toch dat een hoop singles van midden dertig of ouder vaak langer alleen blijven? Singles coach Mieke Mievis beschouwt en verklaart…

Wanneer ik rondkijk in mijn eigen vriendinnenkring, zie ik een hoop hoogopgeleide, knappe, grappige, onafhankelijke, assertieve, goed ter talen en zelfzekerde vrouwen. Het soort van mensen, moesten het mannen zijn, waar ik onmiddellijk als een blok voor zou vallen. En toch blijven deze vriendinnen vrijgezel. Ook uit onderzoek blijkt dat intelligente vrouwen, zeker wanneer ze de midden dertig voorbij zijn, vaker en langer single zijn. Hoe komt dat toch?

Wel als eerste reden moet er naar de vrouwen zelf gekeken worden. Deze dames zoeken niet zomaar iemand. Zij hebben geen man nodig om hun boontjes te doppen, hun gras af te maaien, met de auto naar de garage te gaan of hun rekeningen te betalen (als we dan toch in stereotypen moeten denken). Zij hebben al wat relatie-ervaring achter de rug en hebben vaak een lijstje in hun hoofd met voorwaarden, verlangens, eisen en absolute no-go’s. Dat kunnen heel concrete dingen zijn zoals waar de man moet wonen, of en hoeveel kinderen hij mag hebben, hoe groot hij moet zijn en of hij een baard heeft of niet. Maar vaker gaat het ook om zijn manier van in een relatie te staan. Of hij een initiatief nemer is of niet, grappig is, optimist of realist, tafeldanser of rustige ziel, romantisch van aard of net oplossingsgericht denkt. En de meeste hoogopgeleide vrouwen willen een man die net als zij intelligent zijn en een aardig mondje kunnen meepraten over eendert welk onderwerp. En laat ons eerlijk zijn, niet alle mannen voldoen aan dit eisenpakket.

Een tweede reden is dat je hem in de grote singlespool gewoon niet vindt. Je vist immers in de tweedehandsmarkt. Dimitri mortelmans zei het met de volgende fenomenale zin: op de ‘eerste partnermarkt’ is het aanbod nog groot, maar op de tweede –na de eerste relatie(s)- is de keuze niet meer reuze. Want de hoogopgeleide mannen die rondlopen, zijn vaak al bezet. En voor diegene die wel vrij zijn, is de concurrentie bikkelhard. En verder mag je niet vergeten dat deze mannen, net als heel wat vrouwen, toch rondlopen met een behoorlijke rugzak. Vaak zie je dat bindingsangst of verlatingsangst een grote rol speelt, zijn heel wat mannen ook nog niet klaar voor een nieuwe relatie omdat ze nog te veel bezig zijn met hun scheiding of hebben veel meer zin in wat rond te fladderen en zien een echte hechting nog niet zitten. Verder wijst onderzoek ook uit dat mannen net op zoek gaan naar een vrouw die minder hoogopgeleid zijn dan zij zelf.

Een derde grote reden waarom veel hoogopgeleide vrouwen niet makkelijk een nieuwe man vinden, is dat ze er soms te weinig tijd voor hebben of voor maken. Sommige hebben letterlijk minder tijd omdat ze de kinderen grotendeels bij hun hebben. Hierdoor gaat alle tijd naar werken, kinderen, familie wat sport of een hobby en de vriendinnen. Maar daten vraagt tijd, veel tijd. En dan kan je misschien wel een leuk gesprek hebben met een man online, als je nooit of nauwelijks kan afspreken om iemand echt te ontmoeten, dan zal je de Ware ook niet tegenkomen.

Als vierde zien we ook een heleboel vrouwen die hun zelfstandigheid niet willen afgeven. Je bent blij met je onafhankelijkheid. Je vindt het fijn om et gaan en te staan waar je wil, af te spreken met je vriendinnen wanneer je wil, je kinderen op te voeden zoals jij het wil en zo veel meer. Een nieuwe partner wil niet zeggen dat je al die zelfstandigheid moet opgeven, maar houdt wel in dat je een deel van je onafhankelijkheid loslaat, want je wil toch een beetje rekening houden met de agenda van je partner of met zijn zijn opvoedingswaarden.

Een vijfde reden is dat veel vrouwen het na een tijd opgeven. Ik zei al dat daten tijd vraagt en sommigen raken het gewoon beu na een paar mislukte dates, of zijn de avonden van tokkellen op je mobieltje op zoek naar de juiste Tindermatch meer dan zat. Zo veel tijd verlies, veel te intesief en dan telkens weer die teleurstelling of die afwijzing. Ik begrijp hen wel, maar ik kan je garanderen, dat dit voor mannen ook zo is. Daten is tijdsintensief. Het is blijven volhouden en elke date er weer het beste van maken. Probeer gewoon telkens een leuke tijd te maken en in elke date een ontdekkingstocht te zien. Als je elke keer denkt dat dit de ware gaat zijn, is de kans op ontgoocheling erg groot. Bij het zien van een date als een avontuur, beleef je elke keer weer iets!

Over de auteur

Mieke Mievis is in 1998 afgestudeerd als seksuologe aan de KU Leuven. Daarna heeft zij haar postgraduaat in systeemtherapie gevolgd van 1998-2001 om als relatie en sekstherapeut aan de slag te kunnen. Zij startte haar eigen praktijk op in Ternat en heeft inmiddels ook een praktijk in Haacht lopen. Naast haar werkzaamheden als relatietherapeute bij Parship werkt ze voor de Vlaamse Overheid, waar ze dossierbehandelaar is rond het thema seksuele gezondheid. Dat thema behandelt ze ook vaak in de media. Zo heeft ze twee jaar een rubriek (lekkere lijven) gehad op de vroegere radiozender Donna, werkte ze mee aan het maandblad Milo en werd ze in een aantal radio- en televisieprogramma’s gevraagd om haar expertise. Tegenwoordig heeft ze een vaste rubriek in de weekendbijlage de NINA en geeft ze geregeld lezingen over lichaamstaal, een thema waar ze in ‘ de zomer van 2007’ mee op het scherm te zien was. Je kan haar ook nalezen in drie boeken: het lekkere Lijvenboek 1 en 2 en dit jaar verscheen ‘Natuurlijk over Seks’. Sinds jaar en dag staat Mieke ook met artikelen de leden van Parship bij.