Latrelaties: de voor- en nadelen

30.09.2021 Parship Redactie

Een LAT-relatie, oftwel een relatie op afstand. Je ziet het steeds vaker. Een LAT-relatie is geen slecht idee! Het heeft heel wat voordelen, maar toch ook wat nadelen die soms de druk op de relatie erg hoog leggen. Single Coach Mieke zet de voordelen en nadelen even op een rijtje.

Latrelaties: voor- en nadelen van ‘living apart together’

Is een latrelatie, ofwel ‘living apart together’ iets voor jou? Voor 9,8% van de Belgen is het een succes. Ontdek hier de voor- en nadelen en duik in de tips van onze singlecoach over hoe je je latrelatie levendig kan houden.

Wat is een latrelatie?

Een latrelatie is een stabiele relatie, maar vanop afstand. Je bent dus wel exclusief met elkaar samen, maar je woont niet samen. Een relatievorm die je steeds vaker ziet. En waarom niet? Veel singles hebben al wel een leven achter de rug: een huwelijk of langdurige relatie, kinderen, een huis, een vaste baan …  Via online daten proberen ze opnieuw iemand te ontmoeten en een nieuwe relatie uit te bouwen. Het zou uiteraard leuk zijn, als de nieuwe man of vrouw van hun leven net om het hoekje zou wonen. Helaas, dit is vaak niet het geval. Maar het zijn niet enkel de kilometers die het zwaar maken. Zo makkelijk kan je ook niet bij elkaar intrekken als je net iets te ver van elkaar woont en je kinderen naar school gaan of je vast werk hebt dat nu net in de omgekeerde richting ligt dan waar je nieuw lief woont. De meeste opteren dan een tijd voor een latrelatie.

Wat zijn de voordelen van een latrelatie?

De voordelen zijn gekend: jullie zijn samen en hebben een relatie, men beschouwt jullie officieel als een koppel en dat wordt ook zo door jullie gecommuniceerd. Die zekerheid is er, je zit in een relatie, je bent niet meer alleen. Tegelijkertijd kan je een heel deel van je zelfstandigheid behouden. Je kan genieten van de voordelen die een vrijgezellenbestaan met zich meebrengt, hoewel seksuele escapades hier vaak niet onder gerekend mogen worden. Maar je kan bijvoorbeeld zelf de auto kiezen waarmee je rijdt, je huis zelf inrichten hoe jij het wil, het eten koken dat jij lekker vindt, zonder enige vorm van inmenging. Bij nieuwe koppels met kinderen uit een vorige relatie is zeker in het begin een latrelatie een voordeel. Singles met kids gaan niet over één nacht ijs, en genieten zeker een tijd (soms zelf iets langere tijd) van een latrelatie.

Wat zijn de nadelen van een latrelatie?

Maar de nadelen moeten we ook niet verloochenen. Je kan je in een latrelatie soms ook wel eens heel eenzaam voelen. Ja, het is leuk om avonden zelf te bepalen wat je wil doen en welk programma je wilt zien op tv. Maar als je verdrietig bent of ziek, dan wil je die schouder voelen om tegen te kruipen of die schoot om je hoofd op te leggen. En het blijft een heel geregel, dat is zo. Telkens opnieuw de agenda’s naast elkaar leggen en met een valies in je auto van deene locatie naar de andere verhuizen is niet leuk.

Een latrelatie gaat gevoelens van onzekerheid zeker versterken als je al zelf niet de meest zelfzekere mens op deze aardbol bent. Doordat je elkaar niet dagelijks ziet en samenwoont, weet je ook niet met zekerheid wat de andere allemaal doet. Vertrouwen in elkaar is absoluut nodig in een latrelatie. En daar knelt al snel het schoentje. Sommige partners hebben geen zin om te vertellen wat ze gedaan hebben in de dagen dat je hen niet ziet (vaak omdat het voor hen onbetekenend is). Maar het kan al snel klinken en aanvoelen als een geheim dat ze niet willen vertellen of feiten die ze willen achterhouden.

Geheimen brengen onrust en onrust brengt angst en angst is een emotie die zeer desastreus is, voor een relatie en voor jezelf. Dus daar willen we zeker niet naartoe. Stel dat je een partner hebt en je in een latrelatie zit en je het gevoel hebt dat er toch een hoop dingen niet gezegd worden, moet je dan de relatie stoppen? Nee, zeker niet … Dan is het gewoon belangrijk dat je uitlegt welk soort van onrust dit bij jou teweeg brengt. Want misschien heeft je partner dit wel helemaal niet door en weet hij/zij niet wat het stilzwijgen soms te weeg kan brengen. Door te zeggen hoe jij je voelt, geef je je partner op zijn/haar minst de kans om jouw onrust te verminderen of te verklaren waarom sommige dingen niet benoemd werden. En als een partner niets wil doen om je rust en vertrouwen terug te geven, dan weet je ook genoeg. Hoe je het ook wendt of keert.

Hoe goed werken latrelaties?

Onderzoek heeft niet bewezen dat latrelaties langer duren dan gewone relaties, maar omdat je elkaar niet dagelijks te zien krijgt, blijven de vonken meestal wel iets langer knetteren. Jullie blijven langer in de date-fase hangen en belanden minder snel in de dagdagelijkse routine en sleur.

Een tip van singlecoach Mieke Mievis:

“Communicatie blijft een absoluut belangrijk gegeven in een relatie, en zeker in een latrelatie! Praat! Praat! Praat!”

Voor jou samengevat:

Een latrelatie heeft heel wat voor- én nadelen. Bekijk wat het beste werkt voor jou en je partner, jullie zijn diegene die de relatie doen slagen. Blijf vooral communiceren met elkaar, dat is hét belangrijkste in een relatie, en waarschijnlijk nog meer in een latrelatie.

Dit is ook interessant voor jou:

Nieuwe relatie: hoe vertel ik het aan mijn kinderen?

Liefde is keuzes maken

Serieuze relatie