De voor- en nadelen van een LAT-relatie.

30.09.2021 Parship Redactie

Een LAT-relatie, oftwel een relatie op afstand. Je ziet het steeds vaker. Een LAT-relatie is geen slecht idee! Het heeft heel wat voordelen, maar toch ook wat nadelen die soms de druk op de relatie erg hoog leggen. Single Coach Mieke zet de voordelen en nadelen even op een rijtje.

De meeste singles hebben tegenwoordig al wel een leven achter de rug. Door het verhoogd aantal echtscheidingen, zijn singles tegenwoordig geen zielige vrijgezellen van veertig meer, die nog nooit een relatie gekend hebben en nog steeds bij hun ouders inwonen. Deze bestaan er zeker ook nog, maar de meeste hebben een huwelijk of langdurige relatie achter de rug, hebben kinderen, een huis en een vaste baan.

Via online daten proberen ze opnieuw iemand te ontmoeten en een nieuwe relatie uit te bouwen. Het zou uiteraard leuk zijn, als de nieuwe man of vrouw van hun leven net om het hoekje zou wonen. Helaas, dit is vaak niet het geval en zijn er wel wat kilometers af te leggen tussen hun beiden. Maar het zijn niet de kilometers die het zwaar maken. Zo makkelijk kan je ook niet bij elkaar intrekken als je net iets te ver van elkaar woont en je kinderen naar school gaan of je vast werk hebt dat nu net in de omgekeerde richting ligt dan waar je nieuw lief woont. De meeste opteren dan een tijd (kort of net lang) voor een LAT- relatie. Geen slecht idee met heel wat voordelen, maar toch ook wat nadelen die soms de druk op de relatie erg hoog leggen.

De voordelen zijn gekend: jullie zijn samen en hebben een relatie, men beschouwt jullie officieel als een koppel en dat wordt ook zo door jullie gecommuniceerd. Die zekerheid is er, je zit in een relatie, je bent niet meer alleen. Tegelijkertijd kan je een heel deel van je zelfstandigheid behouden. Je kan genieten van de voordelen die een vrijgezellenbestaan met zich meebrengt, hoewel seksuele escapades hier vaak niet onder gerekend mogen worden. Maar je kan bijvoorbeeld zelf de auto kiezen waarmee je rijdt, je huis zelf inrichten hoe jij het wil, het eten koken dat jij lekker vindt, zonder enige vorm van inmenging. Onderzoek heeft niet bewezen dat LAT- relaties langer duren dan gewone relaties, maar omdat je elkaar niet dagelijks te zien krijgt, blijven de vonken meestal wel iets langer knetteren. Jullie belanden minder snel in de dagdagelijkse routine en sleur. Met een LAT- relatie blijf je precies iets langer in de dat-fase hangen: je zorgt dat je er extra goed uit ziet als je hem/haar na een week terug ontmoet, je probeert iets lekkers te maken en ook in bed is toch telkens die herontmoeting spannender..

Maar de nadelen moeten we ook niet verloochenen. Je kan je in een LAT- relatie soms ook wel eens heel eenzaam voelen. Ja, het is leuk om avonden zelf te bepalen wat je wil doen en welk programma je wilt zien op tv. Maar als je verdrietig bent of ziek, dan wil je die schouder voelen om tegen te kruipen of die schoot om je hoofd op te leggen. En het blijft een heel geregel, dat is zo. Telkens opnieuw de agenda’s naast elkaar leggen en met een valies in je auto van de ene locatie naar de andere verhuizen is niet leuk. En dan heb je net niet het kleedje in je valies gestoken dat je zou willen aandoen op het moment dat hij zegt dat er een etentje is met collega’s…

Een LAT- relatie gaat gevoelens van onzekerheid zeker versterken als je al zelf niet de meest zelfzekere mens op deze aardbol bent. Doordat je elkaar niet dagelijks ziet en samenwoont, weet je ook niet met zekerheid wat de andere allemaal doet. Het lijkt wel of de andere van jou houdt, maar wie zegt dat hij/zij in de tussentijd niet met iemand anders bezig is in de dagen dat jullie niet samen zijn? Joost zal het weten. Vertrouwen in elkaar is absoluut nodig in een LAT- relatie.
En daar knelt al snel het schoentje. Doordat je de andere niet de hele tijd ziet, moet je blindelings geloven wat je partner je vertelt. Sommige partners hebben geen zin om te vertellen wat ze gedaan hebben in de dagen dat je hen niet ziet (vaak omdat het voor hen onbetekenend is). Maar het kan al snel klinken en aanvoelen als een geheim dat ze niet willen vertellen of feiten die ze willen achterhouden.

Geheimen brengen onrust en onrust brengt angst en angst is een emotie die zeer desastreus is, voor een relatie en voor jezelf. Dus daar willen we zeker niet naartoe.
Stel dat je een partner hebt en je in een LAT- relatie zit en je het gevoel hebt dat er toch een hoop dingen niet gezegd worden, moet je dan de relatie stoppen? Nee, zeker niet…
Dan is het gewoon belangrijk dat je uitlegt welk soort van onrust dit bij jou te weeg brengt. Want misschien heeft je partner dit wel helemaal niet door en weet hij/zij niet wat het stilzwijgen soms te weeg kan brengen. Door te zeggen hoe jij je voelt, geef je je partner op zijn/haar minst de kans om jouw onrust te verminderen of te verklaren waarom sommige dingen niet benoemd werden.

En als een partner niets wil doen om je rust en vertrouwen terug te geven, dan weet je ook genoeg. Hoe je het ook wendt of keert. Communicatie blijft een absoluut belangrijk gegeven in een relatie, en zeker in een LAT- relatie! Praat! Praat! Praat!

Over de auteur

Mieke Mievis is in 1998 afgestudeerd als seksuologe aan de KU Leuven. Daarna heeft zij haar postgraduaat in systeemtherapie gevolgd van 1998-2001 om als relatie en sekstherapeut aan de slag te kunnen. Zij startte haar eigen praktijk op in Ternat en heeft inmiddels ook een praktijk in Haacht lopen. Naast haar werkzaamheden als relatietherapeute bij Parship werkt ze voor de Vlaamse Overheid, waar ze dossierbehandelaar is rond het thema seksuele gezondheid. Dat thema behandelt ze ook vaak in de media. Zo heeft ze twee jaar een rubriek (lekkere lijven) gehad op de vroegere radiozender Donna, werkte ze mee aan het maandblad Milo en werd ze in een aantal radio- en televisieprogramma’s gevraagd om haar expertise. Tegenwoordig heeft ze een vaste rubriek in de weekendbijlage de NINA en geeft ze geregeld lezingen over lichaamstaal, een thema waar ze in ‘ de zomer van 2007’ mee op het scherm te zien was. Je kan haar ook nalezen in drie boeken: het lekkere Lijvenboek 1 en 2 en dit jaar verscheen ‘Natuurlijk over Seks’. Sinds jaar en dag staat Mieke ook met artikelen de leden van Parship bij.