Eerste berichtje op een datingsite: Zo pak je dat succesvol aan

Parship Redactie

Je eerste bericht, zeg maar je openingszin, zet de toon voor de rest van jullie kennismaking. Maar hoe start je dat eerste contact via een datingsite succesvol op? Hou het persoonlijk, eerlijk, positief, humoristisch en … let op je spelling. Ontdek hieronder 10 tips om vol zelfvertrouwen die leuke man of vrouw aan te spreken. Veel succes!

10 tips voor het perfecte eerste bericht:

1. Schrijf persoonlijk en individueel

Een goede eerste boodschap begint met de juiste aanhef. Spreek hem of haar rechtstreeks aan met een profielnaam. Hoe persoonlijker en individueler jij je gesprekspartner schrijft, hoe meer interesse je toont.

Don’t: Vermijd het kopiëren van kant-en-klare zinnen. Het eerste bericht moet geïnspireerd zijn op het profiel van iemand anders.

2. Stel open vragen

Enkel een groet is niet voldoende. Breng het gesprek op gang door open vragen te stellen, vragen die jouw match uitnodigen om iets meer over zichzelf te vertellen. Het kan een grotere vraag zijn, maar evenzeer een detail uit het profiel van jouw match dat je is opgevallen en je interesse heeft gewekt. Waar ging jouw laatste reis naartoe? Ik merk dat je graag kookt, wat is je lievelingsgerecht?

Don’t: Zorg er wel voor dat je de vragen zo formuleert dat de andere niet enkel met ja en nee kan antwoorden. Dan zou het gesprek snel ten einde zijn. Maak er ook geen kruisverhoor van.

3. Opgelet met complimenten

Een compliment is natuurlijk altijd vleiend en kan ook gebruikt worden als middel om een ​​gesprek aan te gaan. Als je echt wilt scoren, benadruk dan wat je tegenhanger zo uniek maakt en wat je bewondert. Dat kan een karaktereigenschap zijn, maar ook een bijzonder interessegebied.

Don’t: Onthoud je van complimenten over het uiterlijk. Deze strategie is te oppervlakkig en kan soms de indruk wekken dat iemand gewoon voor de lol aan het daten is en niet serieus is.

4. Wek nieuwsgierigheid op

Je kan ook de interesse in jouw persoonlijkheid opwekken door een teaser over jezelf in het eerste bericht te stoppen. Geef die zaken prijs over jou die een link vertonen met die andere, zaken waarin jullie overeenkomen. Dit zorgt voor verbinding en zal bij de andere nieuwsgierigheid opwekken, die dan op hun beurt vragen richting jou zullen opwekken.

Don’t: Vertel niet direct je hele levensverhaal. Houd het nog een beetje misterieus en spannend.

5. Schrijf kort en krachtig

Zoals hierboven vermeld, zijn korte begroetingen zoals : ‘hey, hallo, hoe is’t‘ , een no-go. Toch moet je jezelf niet verliezen in lange verklaringen of pogingen om jezelf voor te stellen. Een contactverzoek dat je zin geeft om meer te weten te komen van die persoon dat kan bestaan uit twee tot drie zinnen.

Don’t: Houd geen monologen! Laat het een balans zijn tussen vertellen en vragen stellen zijn.

6. Scoor met eerlijkheid en humor.

Velen hebben de neiging zichtzelf als te perfect voor te stellen. Maar weet je, je scoort pas echt als je ook je zwakke punten aan bod laat komen. Vertrouw erop dat niemand perfect is en dat dat ook niet van jou verwacht wordt. Dus des te eerlijker en natuurlijker je overkomt des te socialer je lijkt. Een zekere mate van zelfspot kan hier ook nuttig zijn om met wat humor het ijs te breken.

Don’t: Probeer ook niet krampachtig grappig te zijn. Het kan de indruk wekken dat je de andere belachelijk maakt. En dat wil je niet natuurlijk.

7. Stop wat emotie in je berichten

Het puur afvuren van cijfers, data en feiten is niet bepaald aan te raden in een eerste bericht. Wedden dat je tegenhanger veel meer geïnteresseerd is in wat jou emotioneel raakt of beweegt. Als je graag emoji’s gebruikt om dit te ondersteunen, of om je boodschap wat levendiger te maken, doe gerust. Maar doseer wel. Een bericht overladen met emoji’s kan snel teveel van het goede zijn. Als een match merkt dat je moeite doet om de dingen echt te verwoorden scoor je nog meer.

Don’t: Pas er ook voor op om je bericht niet te overladen met gevoelskwesties. Het is zoals meestal een kwestie van balans. Het is immers niet de bedoeling om in je eerste bericht al jouw frustraties of verdriet te delen of om al met een liefdesverklaring te komen die je alleen in films ziet. Dit schrikt die andere af. En…. dat kan niet de bedoeling zijn.

8. Ga tactvol te werk

Een succesvol contact hangt ook af van tact en tempo. Vooral wanneer mannen aan vrouwen schrijven, is een zekere mate van terughoudendheid aangewezen. Vrouwen vinden het meestal niet leuk om overspoeld te worden met berichten die te doortastend zijn of waar al in het eerste bericht gevraagd wordt om af te spreken.

Don’t: Zet die andere niet onder druk. Neem de tijd als hij of zij je niet meteen een antwoord terugstuurt. Ga niet pushen. Heb een beetje geduld. Niet iedereen is te allen tijde online, of wil onmiddellijk antwoorden. Het kan zijn dat de persoon in kwestie even wil nadenken hoe het antwoord te formuleren.

9. Begin positief

Ongeacht waar het bericht over gaat, het is belangrijk dat het een optimisme of positieve houding uitstraalt. Berichten die op een vriendelijke, ontspannen manier zijn geformuleerd, lokken immers veel sneller positieve reacties uit.

Don’t: Besteed aandacht aan de keuze van gespreksonderwerpen! Trap niet in de val van politieke discussies of godslastering tegen derden.

10. Let op je spelling.

Uit een verzorgd taalgebruik spreekt ook een stuk waardering voor diegene die je aanschrijft. Spel- of grammaticafouten kunnen immers snel de indruk wekken dat iemand niet echt zijn best doet en zich er snel-snel van wil afmaken, haast heeft of misschien op dat moment zelfs met verschillende personen tegelijkertijd aan het chatten is.

Don’t: Druk niet te snel op verzenden na het opstellen van je eerst bericht. Lees het nogmaals na en verbeter indien nodig.

Kleine kanttekening : uiteraard bestaat er ook zoiets als dyslexie. Mocht dit echt het geval zijn, vermeld dat dan op een toffe manier in je bericht. Zo heeft die andere niet het gevoel dat er geen aandacht is.

En nu…aan de slag:

Kort samengevat: Schrijf persoonlijk, kort en krachtig, let op met complimenten, wek nieuwsgierigheid op, wees eerlijk, positief en … let op je spelling. En vooral: veel plezier tijdens jullie eerste online kennismaking!

Meer tips om in contact te komen met andere leuke singles

10 tips om contact te leggen

Het eerste contact

10 leuke vragen voor de eerste date