Daten na 50: Op liefde staat geen leeftijd

Parship Redactie

Het idee om opnieuw te gaan daten als 50-plusser kan voor sommigen een beetje ontmoedigend of zelfs beangstigend zijn. Of je nu na een een lange afwezigheid in ‘datingland’ of je nu een nieuwe fase van je datingleven ingaat, het brengt een eigen, unieke reeks uitdagingen en opties met zich mee. Je bent echter niet de enige, er zijn veel meer singles van 50+ dan je denkt die dezelfde stap zetten of van plan zijn te zetten. En deze groep wordt steeds groter. Dus je bent goed omringd.

3 uitdagingen van dating na 50

Laten we eens van naderbij kijken naar enkele van de uitdagingen en misvattingen die veel 50-plussers ervaren.

  1. We hebben de neiging om ervaringen uit onze vorige relaties mee te nemen.
  2. Je bent volledig losgekoppeld van de datingscene
  3. Compromissen sluiten kan moeilijker zijn

1.We hebben de neiging om ervaringen uit onze vorige relaties mee te nemen.

Tegen de tijd dat je 50 bent, heb je vermoedelijk al wel wat watertjes doorzwommen en misschien ook wel wat relaties van verschillende duurtijd gehad. Of integendeel en kom je juist uit die ene lange relatie. In ieder geval, je bent geen ongeschreven blad. Relax, dat is allemaal niet erg. Jouw ervaringen zorgen er vermoedelijk wel voor dat je bepaalde vooruitzichten en verwachtingen meeneemt naar je volgende relaties, die kunnen deze zowel positief als negatief beïnvloeden. In bepaalde gevallen kan het sommigen van ons zelfs pessimistisch stemmen over romantiek of over onze kansen om echte compatibiliteit (een partner die echt bij je past) te vinden.

2.Je bent volledig losgekoppeld van de ‘datingscene

Wanneer het langer geleden is dat men zich nog eens op het datingpad heeft begeven, zou het kunnen dat er wat roest op de ‘datingmachinerie’ zit.

Opnieuw gaan daten kan een beetje intimederend of  beangstigend zijn, wees gerust niet alleen voor 50-plussers, maar op elke leeftijd. Het is niet altijd eenvoudig om te weten waar te beginnen en hoe de zaken aan te pakken. Over het algemeen is daten boven de 50 relatief hetzelfde gebleven, het is alleen de diversiteit aan manieren waarop we mensen kunnen ontmoeten die is blijven evolueren.

3.Compromissen sluiten kan moeilijker zijn

Jongere singles zijn over het algemeen flexibeler wat hun levensstijl betreft, omdat ze nog steeds bezig zijn met het opzetten van structuren in hun leven en uitzoeken wat voor hen werkt. Een 50-plusser heeft al vaste patronen en gewoontes.  Patronen en levensstijlen die soms moeilijk los te laten zijn. Een senior single kan daardoor soms ook overkomen als vastgeroest. Onthou 1 ding…soms kunnen veranderingen, hoe klein of groot ook, verfrissend werken voor een 50-plusser. Er kan een nieuwe wereld opengaan. En van een beetje water bij de wijn is nog niemand slechter geworden.

4 aanbevelingen over hoe opnieuw gaan daten als je 50 plus bent?

  1. Behandel de relatie alsof het je eerste is
  2. Geen stress, ga op een rustige manier op datingavontuur
  3. Vergelijk een ander niet met je ex
  4. Zeg sneller nee tegen de ‘verkeerde’ mensen

1.Behandel de relatie alsof het je eerste is

Als je getrouwd bent of een lange tijd een relatie hebt, kom je in een bepaald ritme terecht en ontwikkel je gewoontes die dit ondersteunen. Maar opnieuw gaan daten boven de 50 is anders. Je moet het gekende loslaten. Het kost tijd om dat niveau van intimiteit opnieuw te ontwikkelen. Mensen die gewend zijn om een relatie te hebben, vallen gemakkelijk in de ‘relatie modus’ wanneer ze met een nieuw iemand uitgaan, en dat kan voor veel mensen snel een afknapper zijn. Probeer een houding aan te nemen van “Ik ben geïnteresseerd om te zien of ik deze persoon iets voor mij is, of er een klik is”, en benader elke date met een gevoel van openheid en nieuwsgierigheid. Een frisse, nieuwe start bouw je immers niet op de fundamenten van je vorige relatie.

2.Geen stress, ga op een rustige manier op datingavontuur

Elk bericht dat op je op 50-plus datingsites ontvangt en iedere eerste date kan alles voor je betekenen. Maar relax…Daten lijkt misschien alsof je meteen ter zake moet komen, maar laat gesprekken en communicatie met andere singles boven de 50 zich rustig ontvouwen. Geniet ervan om opnieuw te flirten en voel de passie. Vind mogelijkheden om te lachen, contact te maken en nieuwe herinneringen te creëren. Flirt met de wereld! Sta open om nieuwe mensen te leren kennen, dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan en ja als het er op aan komt zelfs angsten onder ogen te zien. Laat maar ook zien we je echt bent. En wie weet gaan er door de ontmoeting met nieuwe mensen opnieuw deurtjes open van jouw persoonlijkheid die in vorige relaties gesloten bleven. Geniet van het proces om iemand nieuw te leren kennen. Ja dat kan best zijn dat je met meerdere mensen op avontuur moet gaan voordat je diegene ontmoet die echt goed bij je past. Maar dat is alles behalve erg.

3. Vergelijk een ander niet met je ex

Je bent misschien heel lang samen geweest met je ex,  deze ex kan zelfs de ouder van je kinderen zijn, maar als je opnieuw begint te daten, mag je je ex-partner niet vergelijken met je volgende.  Veel mensen zitten met het beeld van hun ex dat niet altijd strookt met hoe ze echt zijn. Ongeacht wie het met wie heeft uitgemaakt, de kans is groot dat je herinnering aan de relatie veel romantischer en fantastischer is dan de realiteit. OF juist het tegenovergestelde en was de scheiding juist heel naar en houd je er allesbehalve een goed gevoel aan over. Je ex is niet je volgende partner. Het is tijd om te resetten. Dit is een nieuwe ontluikende relatie met een nieuwe persoon. Laat dit nieuwe begin niet overschaduwd worden door herinneringen uit het verleden.

4. Zeg sneller nee tegen de verkeerde mensen

Beschouw jezelf als een gift dat je aan anderen geeft. Een gift van aanwezigheid en tijd. Jij kiest met wie en hoe lang je tijd spendeert. Als je voelt dat je niet langer tijd wil besteden aan een contact, doe dat dan ook ook niet. Wanneer er geen echte connectie is, is niemand erbij gebaat om het contact aan te houden. Iemand aan het lijntje houden is niet netjes en nergens voor nodig. Afwijzen is nooit leuk. Het is wel belangrijk dat je op een fijne manier afscheid neemt. Zoek geen excuses, wees eerlijk maar doe het op een vriendelijke manier zodat die andere persoon ook verder kan met het dating avontuur.

Misschien ook interessant voor jou:

Nieuwe relatie na scheiding

Nieuwe relatie, hoe vertel ik het aan mijn kinderen?

Lat Relatie: voor – en nadelen

Opnieuw daten na een relatiebreuk

Nu gratis aanmelden om voor jou de partner te vinden die echt bij jou past.